Namen
Nederlands: Meelbes
English: Whitebeam (Common whitebeam)
FranÁais: Alisier blanc
Deutsch: Echte Mehlbeere
Wetenschappelijk: Sorbus aria (Pyrus aria)
Familie: Rozenfamilie, Rosaceae
Geslacht:
Sorbus, Lijsterbes
Naamgeving: Sorbus komt van sobere (opslurpen). Aria is genoemd naar AriŽ, een streek in Iran.

Beschrijving
Afmeting: 2 tot 25 meter.
Levensduur: Overblijvend. Fanerofyt (winterknoppen minstens 50 cm boven de grond, heester of boom).
Bloeimaanden: Mei en juni.
Stam: De schors is grijs en glad, met later ondiepe richels die afschilferen. De boom vormt een brede, koepelvormige kroon.
Takken: Bij jonge bomen zijn de twijgen bruin en behaard, maar later worden ze glad en grijs. De groene, eivormige knoppen hebben een wit behaarde punt en een bruine voet. De knoppen kunnen 2 cm lang worden.
Bladeren: De eironde bladeren zijn 8 tot 14 cm groot. Ze zijn onregelmatig gezaagd.Van boven zijn ze dofgroen en van onderen dicht grijs- tot witviltig. Er zijn 10 tot 14 paar zijnerven. In de herfst worden ze eerst geel, later bleekbruin en tenslotte bleekgrijs.
Bloemen: Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De witte, 0,9 tot 1,4 cm grote bloemen groeien in dichtbloemige, vlakke tuilen. Elke bloem heeft 2 stijlen. De bloemstelen zijn wit wollig.
Vruchten: Een pitvrucht. De eivormige tot bolvormige bessen zijn oranje tot rood en 0,8 tot 1,5 cm in doorsnee. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Biotoop
Bodem: Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge, meestal kalkhoudende, rotsachtige grond.
Groeiplaatsen: Bossen, struwelen, heggen, rotsige hellingen en langs wegen.

Verspreiding
Wereld
Meelbes - Sorbus aria
In Noord-Afrika en Zuid- en Midden-Europa. Noordwestelijk tot in BelgiŽ. Ook in Groot-BrittanniŽ en Ierland. Ingeburgerd in Zweden.

Nederland

Niet ingeburgerd in Nederland.

Vlaanderen Niet in Vlaanderen.

WalloniŽ Vrij zeldzaam in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen.

Wetenswaardigheden
Het geelwitte hout is hard, zwaar en taai en fijn van structuur. Het wordt soms gebruikt voor handvatten en triplex. Van de vruchten wordt gelei gemaakt. Thee van gedroogde vruchten werkt tegen maagklachten en is vochtafdrijvend.

Meelbes - Sorbus aria

© 2001-2015 K.M. Dijkstra