Frysk-Reade bei English-Red Currant Français-Groseiller rouge Deutsch-Rote Johannisbeere Synoniemen-Rode bessen, Ribes rubra, Ribes sylvestre, Ribes vulgare Familie-Grossulariaceae (Ribesfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Ribes is mogelijk door verwarring aan zijn naam gekomen. Ribas is de naam van een soort rabarber uit Libanon, Rheum Ribas, die door de Arabieren al heel vroeg als geneeskrachtig en laxerend kruid werd gekweekt. Toen de Arabieren in het door hen veroverde Spanje geen ribas aantroffen droegen ze de naam over op de ook zuur smakende aalbes waaruit eerst ribos en tenslotte ribes ontstond. Door anderen wordt de naam echter als een verlatijnste vorm van Riebs beschouwd, een oud Duits woord voor de ribes. Rubrum betekent rood. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-April en mei. Afmeting-90-150 cm.
Wortels-Ondiep wortelend. Oorspronkelijk wilde planten vormen soms uitlopers.
Takken-Takken zonder doornen. Er zijn meestal maar weinig takken die rechtstreeks uit de wortels groeien. De schors is zwartbruin of bruinrood.
Bladeren-Op de zacht behaarde bladstelen groeien korte en lange, gesteelde klieren met een roodbruin klierknopje. De verspreidstaande, in omtrek rondachtige, niet sterk ruikende, meestal vijflobbige, maar soms drielobbige bladen zijn aan de voet hartvormig. Ze zijn ingesneden gekarteld-getand. De onderkant is meestal dicht, zacht behaard en niet of nauwelijks beklierd (dan met zittende roodbruine klierknopjes).
Bloemen-Tweeslachtig. De kale schutbladen zijn stomp ovaal en korter dan de bloemstelen. De bloemen vormen samenhangende, meestal gebogen neerhangende, losse trossen met ot twintig bloemen. Ze zijn geelachtig groen, vaak iets paarsig, ongeveer 5 mm , schaalvormig, met in het midden een vijfhoekige richel om de stijl met twee stempels. De vijf kroonbladen zijn zeer klein. De vijf vergroeide kelkbladen zijn lichtgeel of groengeel. De kelkslippen staan eerst af, maar later rollen ze achterover. De bloembodem is bekervormig. Elke bloem heeft vijf meeldraden en een onderstandig vruchtbeginsel. De helmhokken zijn van elkaar gescheiden door een helmbindsel dat ongeveer even breed is als de helmhokken.
Vruchten en zaden-De bessen zijn glanzend helderrood, enigszins doorschijnend, 5-6 (bij tuinstruiken soms tot 10) mm, niet behaard, eetbaar en zuur. Ze vormen een hangende tros. Gekweekte bessen kunnen ook geelwit zijn. Deze zijn minder zuur van smaak. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of meestal halfbeschaduwde plaatsen op vochtige of vrij natte, matig voedselrijke of voedselrijke, matig zure of licht basische grond (leem, klei, zand en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Loofbossen, moerasbossen, beekdalbossen, rivierdalbossen, bosranden, struwelen, heggen, houtwallen, bosjes bij boerderijen, beschaduwde rotsen, binnenduinen, duinstruwelen, duinbossen, langs bosbeken en in knotwilgen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa, voornamelijk West-Europa. Nederland-Inheems. Algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Algemeen. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |