Frysk-Knolsinneblom English-Jerusalem Artichoke Français-Topinambour Deutsch-Topinambur Synoniemen-Topinamboer Familie-Asteraceae (Composietenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Helianthus is afgeleid van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem). Tuberosus betekent met knollen, hetgeen slaat op de knolvormige verdikkingen aan de wortelstok. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt. Hoofdbloei-September t/m november. Afmeting-120-240 cm.
Wortels-De eetbare, van binnen witte wortelknollen zijn erg onregelmatig van vorm.
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn ruw behaard en bovenaan vertakt.
Bladeren-Meestal staan de bladen tegenover elkaar. Ze zijn eirond, grof getand en in de gevleugelde steel versmald. De bovenste bladen zijn niet veel kleiner dan de onderste.
Bloemen-Polygaam. De gele, 4-8 cm grote bloemen staan alleen of met enkele bijeen. De bloemschijf is geelgroen. De donkergroene, afstaande en lancetvormige omwindselbladen zijn 1-2 cm. Ze zijn even lang als of langer dan de breedte van het omwindsel. De planten bloeien soms niet.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Er worden in onze omgeving waarschijnlijk geen kiemkrachtige vruchten gevormd. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op vochtige, voedselrijke of zeer voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Ruderale plaatsen, braakliggende grond, omgewerkte grond, oeverruigten en rivieroevers. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Nederland-Ingeburgerd tussen 1900 en 1924. Vrij algemeen. Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij algemeen. Voor het eerst gevonden in de negentiende eeuw. Wallonië-Ingeburgerd. Vrij algemeen. Toepassingen Keuken-Aardpeer is in cultuur om de knollen, die rijk zijn aan het koolhydraat inuline. Door de natuurlijke suikers is de aardpeer geschikt voor mensen met suikerziekte. Oogsten van de knollen kan gebeuren vanaf november. Boven de grond zijn de knollen heel lastig te Bewaren-De knollen kunnen rauw gegeten worden, gekookt of in schijfjes gebakken. De smaak is lichtelijk zoet. De knollen kunnen winderigheid veroorzaken. Vermeerderen-De knollen kunnen opnieuw worden uitgeplant (net als aardappelen). Wetenswaardigheden De Engelse naam Jerusalem artichoke is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse Girasole articiocco (Zonnebloemartisjok). De soort is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605, die hem aantrof bij de Huron-indianen in Amerika. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |