Frysk English-Brome of the Ardennes Français-Brome des Ardennes Deutsch-Ardenser Trespe Synoniemen-Bromus ardennuensis, Bromus grossus var. arduennensis, Belgische dravik Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Bromus komt van het Griekse bromos (voedsel), omdat de planten door het vee worden gegegeten. Bromoideus betekent op Bromus (dravik) gelijkend. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-30-70 cm.
Wortels
Stengels-Rechtopstaande halmen.
Bladeren-Lijnvormige bladen.
Bloemen-Tweeslachtig. De knikkende pluim wordt 18-20 cm. Lemma's in of onder het midden aan de rand met een tandachtig uitsteeksel of zijlobje, aan de top diep tweetandig, de tanden naaldachtig. Het lemma is daardoor schijnbaar drienaaldig.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op matig droge, matig voedselrijke, kalkrijke grond. Groeiplaatsen-Open plekken in kalkgrasland en speltakkers. Verspreiding Wereld-Vroeger in de Belgische Ardennen, in het Nederlandse Zuid-Limburg, in Luxemburg en in Noord-Frankrijk. Uitgestorven in het wild. Nederland-Mogelijk inheems geweest. Verdwenen. Voor het laatst in het wild gevonden in 1883 bij Gulpen.
Vlaanderen-Niet in Vlaanderen. Wallonië-Archeofyt. Verdwenen. Vroeger zeer zeldzaam in in de Ardennen en dan met met name in de provincies Luik en Luxemburg. Ze kwam voor rond Rochefort en Beauraing, maar vooral rondom het stadje Comblain-au-Pont. Ontdekt in 1821 en voor het laatst in het wild gevonden in 1935. Wetenswaardigheden Een aantal jaren geleden zijn enige zaden uit de zaadbank ontkiemd in de Nationale plantentuin in Meise, zodat deze soort toch nog niet van de aardbol is verdwenen. Voor meer info klik hier. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |