Wilde planten in Nederland en BelgiŽ

Avondkoekoeksbloem - Silene latifolia subsp. alba

Frysk: Juffer Lizeblom

English: White Campion

FranÁais: Compagnon blanc

Deutsch: WeiŖe Lichtnelke

Synoniemen: Silene pratensis, Melandrium album, Lychnis alba, Lychnis vespertina, Silene alba

Familie: Caryophyllaceae (Anjerfamilie)

Naamgeving (Etymologie): De naam koekoeksbloem is mogelijk ontstaan doordat de planten bloeien als de Koekoek weer in het land is en begint te roepen. In de bladoksels zie je vaak schuim, waarin de larve van een schuimcicade leeft (het koekoeksspuug). Het zou dus ook kunnen dat de naam daarvan afkomstig is. Silene verwijst naar de bosgod Silenus, de Griekse vader van de silenen, die vaak met een dikke buik, net als de kelk van sommige soorten, dronken en rijdend op een ezel werd afgebeeld. Volgens anderen stamt silene af van het Griekse sialon (speeksel), omdat vele soorten kleverig zijn. Latifolia betekent met brede bladen en alba is wit.

Kruising: Avondkoekoeksbloem kan een kruising vormen met Dagkoekoeksbloem (Silene x hampeana).

Beschrijving(Klik op een afbeelding om te vergroten).

Levensduur: Meerjarig, maar soms overblijvend.

Plantvorm: Kruid.

Winterknoppen: Hemikryptofyt.

Hoofdbloei: Mei t/m november.

Afmeting: 45-100 cm.


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL

Wortels


herbariaunited.org


herbariaunited.org


herbariaunited.org


herbariaunited.org

Stengels: De rechtopstaande, zacht behaarde stengels zijn bovenaan kleverig door klierharen.


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL

Bladeren: De tegenoverstaande (onderaan komen ook kransen voor van vier bladen voor), langwerpige (elliptische tot lancetvormige) bladen worden 10 cm of langer. Ze zijn in of onder het midden het breedst en geleidelijk in de spitse top versmald. Ze zijn smaller en spitser dan die van Dagkoekoeksbloem. De onderste bladen zijn gesteeld, de bovenste meestal zittend. De bladrand is gaaf.


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


kuleuven-kulak.be/bioweb

Bloemen: Eenslachtig. Tweehuizig. De bloemen vormen samen een ijle, vertakte bloeiwijze. Mannelijke bloemen hebben vaak een duidelijk zichtbaar overblijsel van een vruchtbeginsel, soms met ťťn kort priemvormig stijltje. Verder kan bij deze bloemen het verlengstuk van de bloemsteel tussen kelk en kroon wel 0,5 cm lang zijn. Bij de Dagkoekoeksbloem en bij vrouwelijke Avondkoekoeksbloemen is dit veel korter. In alle delen zijn de bloemen van de Avondkoekoeksbloem wat groter (2-3 cm in doorsnee) dan die van de Dagkoekoeksbloem, maar de vijf stijlen zijn haast tweemaal zo lang. Gewoonlijk heeft de Avondkoekoeksbloem een geheel witte kroon, maar deze kan ook - vooral bij verwelking - een rozige tint krijgen. De vijf tweespletige kroonbladen, die overdag verwelkt schijnen, strekken zich aaan het eind van de middag en in de avond. De kelk is iets opgeblazen, die van mannelijke bloemen zijn kleiner en tiennervig, die van de vrouwelijke bloemen zijn groter en twintig-nervig. De kelkbuis is 1Ĺ-2 cm lang. De bloemen verspreiden dan een zoete geur. Een mannelijke bloem heeft tien meeldraden, een vrouwelijke bloem vijf stijlen met vijf stempels. Het vruchtbeginsel is bovenstandig.


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL


Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL

Vruchten: Een opgeblazen doosvrucht. Deze wordt ongeveer 1Ĺ cm lang. De tien rechte tanden van de opengesprongen vruchten staan schuin omhoog (bij Dagkoekoeksbloem zijn ze omgerold). De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.


la la means I love you -
CC BY-SA 3.0


kuleuven-kulak.be/bioweb


Didier Descouens -
CC BY-SA 4.0


Digitale zadenatlas

Biotoop

Bodem: Zonnige, soms licht beschaduwde, open plaatsen (pionier) op droge tot vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, vaak enigszins bemeste, maar humusarme, omgewerkte grond (van zand tot klei en op puin).

Groeiplaatsen: Ruigten (ruige, grazige begroeiingen), akkers (akkerranden), ruderale plaatsen (o.a. puinhopen), braakliggende grond, hellingen, bermen, langs spoorwegen (spoorbermen en spoordijken), struwelen, houtwallen, heggen, bosranden, onder hakhout en bij molenbelten.

Verspreiding

Wereld: Droge streken in Zuidwest-AziŽ, het Middellandse-Zeegebied en in West- en Noordwest-Europa. Ingeburgerd in o.a. Noord-Amerika.

Nederland: Algemeen, maar vrij zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied.

Vlaanderen: Algemeen. Het meest  in de Duinen en de Polders.
WalloniŽ:
Plaatselijk vrij algemeen. Zeldzamer in de Hoge Ardennen.

Toepassingen

Vermeerderen: Zaaien.

Wetenswaardigheden

In Europa woekert de Avondkoekoeksbloem niet. In Amerika is dat anders. Zoín 200 jaar geleden kwamen zaden met graanschepen mee naar de Verenigde Staten. Daar werd de plant een bekend onKruid. die de boeren veel last bezorgt. Lorne Wolfe van de Georgia Southern University en Jelmer Elzinga en Arjen Biere van het Nederlands Instituut voor Ecologie onderzochten hoe de soort een woekeraar kon worden in Amerika. Door het vrijwel ontbreken van natuurlijke vijanden kon de avondkoekoeksbloem over hevelen van bescherming naar voortplanting. De plant ging dus veel bloemen en zaden produceren. In Europa hebben gespecialiseerde bladluizen, rupsen en schimmels het op de Avondkoekoeksbloem voorzien. Op het Amerikaanse continent komen veel van deze belagers niet voor. De plant blijkt daar zo'n 17 keer minder natuurlijke vijanden te hebben dan in Europa. De plant loopt daardoor in Amerika minder schade op en kan sneller groeien en zich beter voortplanten.

Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).


Cruijdeboek, deel 2, Rembert Dodoens. Bloemen, welrieckende cruyden, saden, ende dyer ghelijcken (1554)


Naturalis Biodiversity Center, Leiden


Deutschlands flora, deel 6, J. Sturm, J.W. Sturm (1806-1808)


Botanischer Bilderatlas nach dem natŁrlichem Pflanzensystem, K. Hoffmann, E. Dennert (1911)


Botanische Wandtafeln, A. Peter (1901)


Unsere Unkršuter, Zweite Auflage, L. Klein (1926)


Iconographia botanica seu plantae criticae, H.G.L. Reichenbach (1823-1832)


Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1888)


Bilder ur Nordens Flora, deel 2, Carl Axel Magnus Lindman (1922-1926)


English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 2, J.E. Sowerby (1864)


Illustrations of the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)

2001-2021 K.M. Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL