Frysk English-Bohemian knotweed Français-Renouée de Bohème Deutsch-Bastard-Flügelknöterich Synoniemen-Reynoutria x bohemica Familie-Polygonaceae (Duizendknoopfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Duizendknoop komt van de plaatselijke verdikkingen op de stengel (de knopen). fallopia is vernoemd naar de Italiaanse anatoom Gabriello fallopio, in Latijn fallopius (1523–1563), beheerder van de botanische tuin in Padua. Bohemica verwijst naar Bohemen. Kruising-Basterdduizendknoop is de bastaard van Japanse duizendknoop en Sachalinse duizendknoop (mogelijk ook nog andere soorten). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt of hemikryptofyt. Hoofdbloei-Augustus t/m oktober. Afmeting-2-3 meter.
Wortels-De soort kan via ondergrondse uitlopers zeer sterk woekeren en zo grote populaties vormen. De sterke wortels kunnen door asfalt en beton heen breken.
Stengels-De stengels zijn rond, roodpaars, glad en hol met duidelijk opstaande knopen (waar de bladen bij de stengel komen).
Bladeren-De bladsteel kan al dan niet kleine honinggroeven aan beide kanten van de centrale honinggroef hebben. De onderste bladen zijn driehoekig-eirond, 15-30 cm en hebben een iets hartvormige of afgeknotte voet en een spitse top. De witte haren op de nerven aan de bladonderzijde zijn kort en stijf (korter dan bij Sachalinse duizendknoop en langer dan bij Japanse duizendknoop). De bladen zijn groter dan die van Japanse duizendknoop.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloeistengel is 6-15 cm met veel kleine roomwitte bloemen.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn bruin, ovaal, plat, glanzend en ingesloten in een papierachtig gevleugelde vrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Licht beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Bosranden, bermen, spoordijken, ruigten en beekoevers. Verspreiding Wereld-Europa, Azië en Noord-Amerika. Nederland-Ingeburgerd na 2000. Vrij algemeen. Hier voor het eerst herkend in 1999. Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij algemeen. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |