Frysk English-Hogbite Français-Chondrille effilée Deutsch-Ruten-Knorpelsalat Synoniemen-Knikbloem Familie-Asteraceae (Composietenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Chondrilla komt van het Griekse chondros (grutten), de betekenis hiervan is niet duidelijk. Juncea betekent biesachtig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur- Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-60-120 cm.
Wortels-Een lange penwortel.
Stengels-De stijve stengels zijn vertakt, bezemachtig en met maar weinig bladen. Ze zijn grijsgroen en kaal of vooral onderaan stijfharig.
Bladeren-De onderste (rozet)bladen zijn langwerpig, diep getand tot veerspletig en verdorren snel. De bovenste (stengel)bladen zijn lijnvormig, gaafrandig of soms getand en niet stengelomvattend.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen staan afzonderlijk of in kleine groepjes (tot vijf) en zijn dan tot een pluim verenigd. Ze zijn niet gesteeld. De kleine, lichtgele hoofdjes zijn ongeveer 1 cm breed. Alle bloemen zijn lintvormig. De bloemhoofdjesbodem is vlak en heeft geen stroschubben. De omwindselbladen zijn lijnvormig tot langwerpig, staan opgericht en zijn al of niet behaard.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De nootjes zijn gesnaveld. Aan de voet van de snavel zie je een kraag van vijf of zes korte spitse schubben. Het vruchtpluis (pappus) bestaat uit talrijke haren en is wit en buigzaam. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open tot grazige plaatsen op droge, matig voedselrijke, kalkhoudende grond (zand of stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Graanakkers, akkerranden, zandheuvels, kalkrijke ruigten, tussen straatstenen en zandige plaatsen in grasland. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, Zuid- en Midden-Europa, tot in Luxemburg, Noord-Frankrijk en Oost-Nederland-Ook in Duitsland is de soort sterk achteruitgegaan. In Australië breidt ze zich na invoering juist sterk uit. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam. Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |