Frysk English-Wood Barley Français-Orge des bois Deutsch-Waldgerste Synoniemen-Hordeum sylvaticum, Hordeum silvaticum, Hordeum europaeum, Elymus europaeus Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Hordelymus komt van Hordeum (Oud Latijn voor Gerst). Waarschijnlijk komt Hordeum van het Griekse horreo (stijf staan of borstelig zijn), naar de ruwe kafnaalden of van het Latijnse hordus (zwaar), omdat gerstenbrood bijzonder zwaar is. Europaeus verwijst naar Europa. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-40-120 cm.
Wortels
Stengels-Losse pollen vormend. De onderste knopen zijn behaard.
Bladeren-Aan de onderkant van de bladen zie je een wittige, uitstekende middennerf. De bladen zijn 0,6-1 cm breed. De onderste bladscheden (en de knoppen) zijn begroeid met lange afstaande of iets teruggeslagen haren. De bovenste bladscheden zijn vrijwel kaal, met sikkelvormige oortjes aan de voet van de bladschijf.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen vormen een rechtopstaande of iets overhangende dicht, aarachtige bloeiwijze. De aren zijn 4-8 cm en bevatten meestal tien bloemen. Ze staan met twee of drie bij elkaar en zijn kort gesteeld. De aartjes zijn meestal éénbloemig, maar soms met twee bloemen. De lijnvormige kelkkafjes van de zijdelingse en het middelste aartje zijn gelijk van vorm en grootte. De kafnaald is tot half zo lang als de rest van de aartjes. De kelkkafjes zijn met de naald 2-3 cm. De lemma's zijn 0,8-1 cm, met een 1,5-2,5 cm lange kafnaald.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Beschaduwde plaatsen op matig droge tot matig vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende, humeuze grond (leem, mergel en klei). Groeiplaatsen-Gemengde loofbossen, beukenbossen (met een grazige en kruidenrijke ondergroei), bosranden, kapvlakten, heggen en langs bospaden. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië, de Kaukasus, Noord-Afrika (Atlasgebergte) en in gebergten in Midden- en West-Europa. Nederland-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. In 1981 gevonden bij Doetinchem. Later ook in Twente en in 2017 gevonden in de Noordoost-Polder.
Vlaanderen-Niet in Vlaanderen. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |