Frysk-Lytse bjint English-Grey Hair-grass Français-Corynéphore Deutsch-Silbergras Synoniemen Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Corynephorus is afgeleid van het Griekse coryne (knots) en phero (ik draag), omdat de naald aan de top in een knots uitloopt. Canéscens betekent grijsachtig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-10-35 cm.
Wortels-Geen wortelstokken, maar een dicht wortelstelsel. De worteldiepte is 20 cm tot soms ruim 50 cm en horizontaal tot ongeveer 50 cm buiten de pol. Delen van de lange wortels met vele korte, fijne zijworteltjes. Stengels-Dichte pollen vormend. De rechtopstaande stengels zijn blauwgrijs en naar de voet vaak paarsig of roze.
Bladeren-De blauwgrijze, lijnvormige, stijve, rechtopstaande bladeren zijn borstelachtig ingerold. Ze zijn ruw door hele kleine stekeltje en hebben een scherpe punt. Het tongetje is spits en 2-4 mm.
Bloemen-Tweeslachtig. De zilvergrijze bloempluim is fijn vertakt. Eerst zijn de bloeiwijzen samengetrokken, tijdens de bloei gaan ze open staan en vormen pluimen, maar na de bloei is de pluim weer samengetrokken en vaak roodachtig aangelopen. De 3-4 mm lange aartjes bevatten twee bloemen, die zijn ingesloten door twee ongeveer even grote kelkkafjes (met één nerf). De kelkkafjes zijn langer dan de bloemen. De naald van het onderste kroonkafje is knotsvormig verdikt en in het aartje verborgen. De aaras is behaard.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen (pioniervegetaties) op droge, voedselarme, zwak zure, kalkarme, meestal humusarme, vaak stuivende zandgrond. Buntgras is goed bestand tegen extreme omstandigheden zoals grote hitte, droogte, kalkloze, zure bodems en voedselarme situaties. Groeiplaatsen-Duinen, dennenbosranden, droog zuur grasland, heide, zandverstuivingen, rivierduinen, zandige bermen, greppelkanten, spoorwegterreinen, zandgroeven en verlaten akkertjes. Verspreiding Wereld-Van Marokko via Zuidwest- en Midden-Europa tot in West-Rusland en Zuid-Scandinavië. De westgrens loopt door het uiterste oosten van Engeland. Nederland-Inheems. Algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Vrij algemeen. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |