Frysk-Fine gentiaan English-Yellow Centuary Français-Cicendie filiforme Deutsch-Faden-Enzian Synoniemen Familie-Gentianaceae (Gentiaanfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Cicendia kan afgeleid zijn van het Griekse cicus (kracht). Deze naam zou dan ironisch bedoeld zijn. Cicendia zou ook een fantasienaam kunnen zijn, die gevormd is uit Centaurea en Gentiana. Een derde mogelijkheid is dat de naam is afgeleid uit het Italiaanse cicigna (blindslang), naar de bloemen die bij bedekt weer gesloten zijn en de draadvormige stengels. Filiformis betekent draadvormig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juli t/m oktober. Afmeting-2-15 cm.
Wortels Stengels-De ronde, zeer dunne stengels zijn weinig of niet vertakt. Tijdens de bloei worden ze vaak van onderaf wat rood.
Bladeren-Aan de voet staan de twee of drie bladparen tot een wortelrozetje opeengedrongen. De blaadjes zijn lijnvormig tot langwerpig.
Bloemen-Tweeslachtig. De gele, 3-6 mm grote bloemen staan alleen of in gevorkte bijschermen op een lange steel. De bloemkelk heeft vier korte driehoekige tanden. De bloemkroon is tot op de helft gespleten in vier langwerpige slippen. De meeldraden vind je op de keel van de bloemkroon. De stijl is zeer kort en heeft een knopvormige stempel.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, 's zomers droogvallende, matig voedselarme, zwak zure en soms zilte grond (lemige of venige zandgrond). Groeiplaatsen-Langs en op heidepaadjes, venoevers, drooggevallen vennen, langs duinmeertjes, overgangen tussen schor en duin, drooggevallen plekken in de duinen, in wagensporen, ijsbaantjes, leem- en zandgroeven, in en langs verse greppels, afgeplagde grond (glooiende overgangen tussen dopheide en grasland) en randen van kwelders (schorren) met een sterke kwel van zoet water. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, Zuid- en West-Europa. Noordelijk tot 53° N.Br. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeer zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |