Frysk-Dúnnachtpit English-Oakes' Evening Primrose Français-Onagre d'Oakes Deutsch-Oakes' Nachtkerze Synoniemen-Oenothera ammophilla, Kleine teunisbloem Familie-Onagraceae (Teunisbloemfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Teunisbloem is waarschijnlijk genoemd naar Sint Antonius van Padua. Op 13 juni wordt in veel katholieke landen het feest van Sint Antonius gevierd. De plant begint omstreeks deze tijd te bloeien. Oenothera is genoemd naar een Oudgriekse plant (Oinothèras) waarvan men de wortel opkookte tot een brouwsel dat sterk naar wijn rook. Oakesiana is genoemd naar William Oakes (1799-1848), een botanicus uit New-England (Noord-Amerika). Opmerking-De omgrenzing van de verschillende soorten Teunisbloem is zeer ingewikkeld, o.a. doordat soorten kunnen muteren als gevolg van veranderende omstandigheden. Behalve de Teunisbloemen, die je op op deze website kunt vinden zijn er dus nog andere soorten en microsoorten, die hier vanwege de complexiteit niet worden besproken. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Tweejarig. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juni t/m september. Afmeting-30-150 cm.
Wortels-Een penwortel.
Stengels-De rechtopstaande, groene stengels zijn behaard. De rechte haren groeien op de rode knobbels. Op de stengels zie je rode strepen of vlekken.
Bladeren-De vlakke, grijsgroene rozetbladen zijn in het midden het breedst. De zijnerven springen van onderen nauwelijks uit. De bladen zijn aangedrukt behaard en hebben een wittige of rozeachtige middennerf.
Bloemen-Tweeslachtig. Aan het begin van de bloei is de bloeiwijze aan de top omgebogen of soms zelfs naar beneden gebogen. De gele kroonbladen zijn 1,2-1,8 cm. De kelkbladen zijn groen, maar later zijn ze rood aangelopen. De kelktopspitsjes (2-3 mm) zijn aan de basis meer dan éénderde keer zo lang als de top van het kelkblad. Het vruchtbeginsel is dicht behaard met enkelvoudige haren (geen klierharen).
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. De jonge vruchten zijn dicht behaard met enkelvoudige haren (geen klierharen). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op droge, matig voedselarme, kalkhoudende zandgrond. Groeiplaatsen-Duinen (het meest nabij de zeereep) en kalkgrasland. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Nederland-Ingeburgerd in de 18de eeuw. Zeldzaam.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |