Frysk-Kraneblom English-Ragged Robin Français-Fleur de coucou Deutsch-Kuckuckslichtnelke Synoniemen-Lychnis flos-cuculi Familie-Caryophyllaceae (Anjerfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De naam is mogelijk ontstaan doordat de planten bloeien als de Koekoek weer in het land is en begint te roepen. In de bladoksels zie je vaak schuim, waarin de larve van een schuimcicade leeft (het koekoeksspuug). Het zou dus ook kunnen dat de naam daarvan afkomstig is. Silene verwijst naar de bosgod Silenus, de Griekse vader van de silenen, die vaak met een dikke buik, net als de kelk van sommige soorten, dronken en rijdend op een ezel werd afgebeeld. Volgens anderen stamt silene af van het Griekse sialon (speeksel), omdat vele soorten kleverig zijn. Flos-cuculi betekent koekoeksbloem. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli, maar soms t/m november. Afmeting-30-90 cm.
Wortels
Stengels-De vaak vertakte stengels zijn behaard. Onder de knopen zijn ze niet kleverig.
Bladeren-De kruisgewijs staande rozetbladen zijn vaak paars aangelopen. Ze zijn spatelvormig, vaak gewimperd en gesteeld. De tegenoverstaande, tot 10 cm lange stengelbladen zijn zittend, langwerpig en met een spitse top. De bladrand is gaaf.
Bloemen-Tweeslachtig. Een losse, gaffelvormig vertakte bloeiwijze. De bloemen zijn rozerood, zelden wit en 3-4 cm. De vijf kroonbladen zijn in vier smalle slippen verdeeld. De vaak roodachtige kelk heeft tien nerven. De vijf kelktanden zijn korter dan de buis van de kelk. Elke bloem heeft veel meeldraden en vijf stijlen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig.
Vruchten en zaden-De doosvrucht is binnen de kelk niet gesteeld en bevat één hok zonder tussenschotten. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of soms licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke grond (zand, leem, lichte klei, zavel en veen). Groeiplaatsen-Hooiland, beekdalgrasland, boezemland, langs greppels, nat matig bemest grasland, bermen, slootkanten, duinvalleien, lichte loofbossen en kapplekken. Verspreiding Wereld-Het grootste deel van Europa, oostelijk tot in Centraal-Siberië. Nederland-Inheems. Algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Vrij algemeen. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. Wetenswaardigheden In de Middeleeuwen werd Koekoeksbloem gebruikt voor het vlechten van kransen en bloemenkronen. De plant bevat saponine, een zeepachtige, giftige stof. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |