Frysk English-Snowy Mespilus Français-Amélanchier à feuilles ovales Deutsch-Gemeine Felsenbirne Synoniemen-Amelanchier vulgaris, Amelanchier rotundifolia Familie-Rosaceae (Rozenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De naam krentenboompje is onstaan doordat de bessen vroeger gedroogd werden en in plaats van krenten in gebak werden verwerkt. Amelanchier komt waarschijnlijk van melanthion (zwartbloeiend), hetgeen slaat op de zwarte vruchtjes. Ovalis is afgeleid van het Latijnse woord ovum (ei of ovaal). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-April en mei. Afmeting-1-2,6, zelden tot 4 meter.
Stam-De schors is zwartachtig.
Takken-Jonge takken zijn donzig behaard.
Bladeren-De bladstelen zijn witwollig en half zo lang als de bladschijf. De eerste bladeren in het voorjaar zijn groen (die van Amerikaans krentenboompje zijn eerst bruinachtig of roodachtig). De eironde tot elliptische (ovale) bladeren zijn 2-5 cm. Ze hebben een afgeronde top en zijn grof gezaagd (stomp gekarteld-gezaagd). De bovenkant is donkergroen, de onderkant is eerst grijsviltig, maar wordt later kaal en blauwgroen.
Bloemen-Tweeslachtig. De witte bloemen staan met drie tot acht bijeen in korte, opgerichte trossen. Ze zijn 1-2 cm en vijftallig. De kroonbladen zijn smal lancetvormig en van buiten behaard. Ze zijn drie tot vier keer zom lang als de kelk. De blijvende kelk is kaal met vijf spitse slippen. De vijf stijlen zijn ongeveer 1 mm lang. Elke bloem heeft twintig meeldraden. Het vruchtbeginsel is wollig behaard.
Vruchten en zaden-De bolvormige, 0,8-1 cm grote bessen zijn blauwzwart, eetbaar (de zaden zijn zwak giftig), sappig en zoet. Bovenop zitten de afstaande kelkslippen. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, warme plaatsen op matig droge, kalkhoudende, rotsachtige grond. Groeiplaatsen-Rotsen, lichte loofbossen, struwelen en zuidhellingen. Verspreiding Wereld-Bergstreken in Zuidwest-Azië, Noord-Afrika en Europa. Nederland-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd? Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |