Frysk-Klapperyp English-European White Elm Français-Orme lisse Deutsch-Flatter-Ulme Synoniemen-Steeliep Familie-Ulmaceae (Iepenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Ulmus is mogelijk afgeleid van het Keltische elm, waarmee de iep werd aangeduid, volgens anderen komt het van het Griekse iopos (schors), vanwege de kurkachtige schors van sommige soorten en volgens nog weer anderen is Ulmus afkomstig van lupus (wolf), vanwege de ruwe bladen. Laevis betekent glad of kaal. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-Maart en april. Afmeting-Tot 35 meter.
Wortels-Een hartwortelstelsel.
Stam-De schors is dofgrijs of lichtbruin en zit vol gladde richels. Oudere stammen zijn gegroefd. De kroon is vrij smal.
Takken-De jonge takken zijn roodbruin en behaard.
Bladeren-De verspreidstaande, 6-12 cm grote bladeren zijn vrij rond tot omgekeerd eirond met twaalf tot negentien paar zijnerven (de zijnerven bij de bladrand zijn niet gevorkt), kort toegespitst en met een zeer scheve voet (het verschil is soms wel 1 cm). De bladrand is dubbel-gezaagd. De tanden zijn sterk gekromd, wijzen iets naar voren en zijn spits. De onderkant is zacht behaard. De bovenkant wordt later vaak kaal en glad. De smalle steunblaadjes vallen snel af.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemstelen zijn 0,6-2½ cm. De bloemen verschijnen voor de bladeren. Ze hangen aan lange stelen in groepen bij elkaar en vormen een lange tros. Er zijn vier tot acht bloemdekbladen en drie tot twaalf meeldraden. Het vruchtbeginsel is bovenstandig, waarvan de rand begroeid is met fijne, korte haren.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchtsteel is 0,6-2,5 cm. De eironde vruchten zijn 1-1½ cm. De vleugelnootjes hebben een dicht behaarde rand (gewimperd). Het platte, ovale zaadje (3-4 mm) zit in het midden. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond (lemig zand, leem, mergel en rivierklei). Groeiplaatsen-Langs beken en rivieren, loofbossen, ravijnbossen, heggen en langs holle wegen. Ook in het open veld. Verspreiding Wereld-Het meest in West-Azië en Midden- en Oost-Europa. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |