Frysk-Giele kornelle English-Cornelian cherry Français-Cornouiller mâle Deutsch-Kornelkirsche Synoniemen Familie-Cornaceae (Kornoeljefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Cornus is afgeleid van het Griekse kranaos (hard), vanwege het harde hout of de harde vruchtsteen. Mas betekent mannelijk. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-Februari en maart. Afmeting-3-6 meter.
Stam-De stam is sterk vertakt. Bij oudere struiken is de schors donkerbruin, gegroefd en deze bladdert gedeeltelijk af (op deze plekken zie je dan weer een glad oppervlak).
Takken-De vaak gekronkelde takken zijn grijsachtig geel, maar de jonge takken zijn glad en eerst groen, maar later worden deze grijsbruin.
Bladeren-De tegenoverstaande, langwerpig-eironde bladeren verschijnen pas na de bloei. Ze zijn 5-8 cm en aan beide kanten groen. Ze hebben drie tot vier paar nerven. Aan de onderkant zijn ze in de hoeken van de nerven behaard. De bladrand is gaaf.
Bloemen-Tweeslachtig. De kruisvormige, gele, 4-5 mm grote bloemen groeien in kleine groepjes met soms tot vijfien bloemen (in okselstandige schermen). Ze zijn kort gesteeld en verschijnen voor de bladeren. De vier kroonbladen zijn 2-3 mm. De vier omwindselbladen zijn geelachtig. Onder de bloem verdikt de steel (hier bevindt zich het onderstandig vruchtbeginsel). Er zijn vier meeldraden en één stijl met stempel.
Vruchten en zaden-De eivormige, 1-2 cm lange steenvruchten (bessen) zijn glanzend rood en enigszins sappig. Ze zijn eetbaar, maar hebben een wrange smaak. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op matig droge tot vochtige, matige voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke grond (mergel en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Loofbossen, kalkhellingbossen, struwelen, houtwallen, hellingen, rotsen en bermen van holle wegen. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië, Zuidoost- en Midden-Europa en in de Kaukasus. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Ingeburgerd. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. Toepassingen Gele kornoelje wordt ook als vruchtboom of sierstruik aangeplant. Rassen met grote vruchten zijn Jolico en Kasanlak. Kornoeljesiroop Kornoeljejam 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |