Naamgeving (Etymologie): Atriplex komt van het Griekse a (niet) en trephein (voedend), dus planten, die niet geschikt zijn als voedsel. Pedunculata is het verkleinwoord van het Latijnse pes (voet of steel), dus met een kleine bloem-, vrucht- of aartjessteel.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Stengels: De kale stengels verhouten niet. Meestal zijn ze niet of weinig vertakt. Er zijn alleen maar stengels met bloeiwijzen. Jonge planten zijn melig zilvergroen of
grijsgroen.
Bloemen: Eenslachtig. Eenhuizig.
De grijsgroene bloemen vormen samen kluwens of korte aren. De steeltjes van de vrouwelijke bloemen groeien na de bloei sterk uit.
Vruchten: Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten staan op lange stelen en zijn ingesloten door tweelobbige steelblaadjes (eigenlijk drie lobben met een erg kleine middenlob). Tweezaadlobbig.
Bodem: Zonnige, min of meer open plaatsen op vrij droge tot meestal natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zilte zandgrond. Plekken met een sterk wisselend zoutgehalte, die slechts zo nu en dan kortstondig worden overspoeld door zeewater.
Groeiplaatsen: Hoge zandige kwelders (schorren), zilte bodems in het binnenland, dijken, zoutsteppen, zandige strandvlakten die elke
winter met een nieuw laagje slib worden bedekt en waterkanten (langs zilte kreken).
Verspreiding
Wereld: De zoutsteppen van Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa en langs de kust van de Zwarte Zee, de Noordzee en de Oostzee (van Normandië tot het zuiden van Zweden). Het meest in het Waddengebied vanaf de Deense Waddeneilanden tot op Terschelling.
Nederland: Zeer zeldzaam in Wadden- en Deltagebied.
Vlaanderen: Zeer zeldzaam in het Zwin bij Knokke. Vroeger ook bij Nieuwpoort (daar voor het laatst gevonden in 1948), bij Oostende, op een Scheldedijk bij Antwerpen en bij Zandvliet. Sterk afgenomen.
Wallonië: Niet in Wallonië.
Oude illustraties (Klik
op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 19, Jan Kops en F.W. van Eeden (1893)
Flora Danica, Georg Christian
Oeder e.a. (1761-1888)
Bilder ur Nordens Flora, deel 3, Carl Axel Magnus Lindman (1922-1926)
English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 8, J.E. Sowerby (1868)
Illustrations of the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)
Die natürlichen Pflanzenfamilien, deel 3, A.G.H. Engler (1887)