Naamgeving (Etymologie): De naam glaskroos is ontstaan doordat de plantjes op sterrenkroos lijken en de stengels glasachtig zijn. Elatine is afgeleid van het Griekse elate (den), de lijnvormige bladen lijken op dennennaalden en vanwege de groepering
van de bladen om de stengel. Hexandra betekent met zes meeldraden.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Stengels: In het water hebben ze opgerichte stengeltoppen. Op de grond zijn de stengels sterk vertakt. Ze kruipen dan en wortelen op de knopen. Op deze
manier kunnen ze matjes vormen.
Bladeren: De tegenoverstaande bladeren zijn langwerpig-spatelvormig en boven het midden het breedst. Ze hebben een gave rand. De steunblaadjes zijn zeer klein. In het water zijn ze gesteeld, op het land vrijwel zittend.
Bloemen: Tweeslachtig. De alleenstaande bloemen groeien in de bladoksels op vrij lange stelen. De kroonbladen zijn rozewit, vrij kort en breed en langer dan de kelk. De kelk bestaat uit drie delen en is aan de voet vergroeid. Een bloem heeft zes meeldraden en een stamper met drie stijlen.
Bodem: Zonnige plaatsen in matig voedselarm tot matig voedselrijk, helder, niet verzuurd water. 's Zomers vaak op open (pioniervegetatie), kale, droogvallende plekken (zand).
Groeiplaatsen: Water (afgravingen, met name zand- en leemgroeven, viskweekvijvers en ondiepe poeltjes), waterkanten (op natte modder) en heide (in vennen met een lichte toevoer van voedselrijker water).
Verspreiding
Wereld: West- en Midden-Europa, noordelijk tot in het zuiden van Scandinavië, zuidelijk tot in het noorden van Spanje en Portugal en oostelijk tot in Roemenië.
Nederland: Zeldzaam in Noord-Brabant en zeer zeldzaam in Drenthe, Twente en op de Veluwe.
Vlaanderen: Zeldzaam. Het meest in de Kempen.
Wallonë: Zeer zeldzaam.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 17, Jan Kops en F.W. van Eeden (1885)
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1888)
English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 2, J.E. Sowerby (1864)
La flore et la pomone francaises, deel 5, J.H. Jaume Saint-Hilaire (1832)
Iconographia botanica seu plantae criticae, H.G.L. Reichenbach (1823-1832)
Flora regni borussici, deel 8, A.G. Dietrich (1840)