Wilde planten in Nederland en België

Gevlekte orchis - Dactylorhiza maculata

Frysk-Duvelsklauw

English-Heath Spotted-orchid

Français-Orchis tacheté

Deutsch-Geflecktes Knabenkraut

Synoniemen-Dactylorhiza fuchsii

Familie-Orchidaceae (Orchideeënfamilie)

Naamgeving (Etymologie)-Dactylorhiza is afgeleid van het Oud-Griekse dactylus (teen of vinger) en rhiza (wortel). Het slaat op de vingervormige wortelknollen. Maculata betekent gevlekt.

Ondersoorten-Naast Gevlekte orchis zijn er waarschijnlijk nog een aantal ondersoorten. Eén daarvan is Gevlekte duinorchis (Dactylorhiza maculata subsp. podesta). Voorheen werd Bosorchis ook gezien als een ondersoort van Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. fuchsii). Tegenwoordig is dit een zelfstandige soort.

Kruisingen-Gevlekte orchis kan kruisen met Bosorchis (Dactylorhiza x transiens), Brede orchis (Dactylorhiza maculata x majalis), Rietorchis (Dactylorhiza x hallii) en Veenorchis (Dactylorhiza x wiefelspuetziana).

Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Levensduur-Overblijvend.

Plantvorm-Geofyt.

Hoofdbloei-Juni en juli.

Afmeting-15-80 cm.

Meneerke bloem - cc by-sa 3.0


Jörg Hempel - cc by-sa 3.0 de


Jörg Hempel - cc by-sa 3.0 de


Xemenendura - cc by 3.0

Wortels-Vingervormige wortelknollen (aan de top handvormig drie- of vierdelig).


Bff - cc by-sa 3.0


Bff - cc by-sa 3.0


Neuchâtel Herbarium - cc by-sa 3.0


Neuchâtel Herbarium - cc by-sa 3.0

Stengels-De meestal rechtopstaande stengels zijn vrijwel helemaal gevuld met merg. Ze zijn vrij bros. Bovenaan zijn ze iets kantig. Boven het midden zie je alleen of voornamelijk schutbladachtige bladen.


Jerzy Opiola - gfdl


Jerzy Opiola - gfdl


Enrico Blasutto - cc by-sa 3.0


Enrico Blasutto - cc by-sa 3.0

Bladeren-De plant heeft zes tot twaalf donkergroene, vaak iets grijzige bladen met meestal donkere vlekken die nooit ringvormig zijn. De onderste bladen zijn eirond tot langwerpig. De bovenste zijn langwerpig en veel kleiner. De grotere bladen staan schuin omhoog. Het onderste stengelblad is meestal in het midden het breedst en vrij spits. Het blad is van onderen dofgroen.


Bff - cc by-sa 3.0


Enrico Blasutto - cc by-sa 3.0


Enrico Blasutto - cc by-sa 3.0


Hectonichus - cc by-sa 3.0

Bloemen-Tweeslachtig. De schutbladen zijn voor het grootste deel korter dan de bloemen. De bloemen zijn lichtpaars tot witachtig. De bloemlip is 0,7-1,1 cm, heeft drie ondiepe lobben en een donkerpaars honingmerk. De delen aan de zijkanten zijn weinig of helemaal niet teruggebogen. De middelste lob is driehoekig en veel smaller dan de zijlobben. De buitenste twee zijdelingse bloemdekbladen wijken vlak boven de voet uiteen en staan ongeveer horizontaal uitgespreid of wijzen iets omhoog. De spoor is tot 3/4 keer zo lang als het vruchtbeginsel.


Dominicus Johannes Bergsma - cc by-sa 4.0


Bjørn Christian Tørrissen - cc by-sa 3.0


Jörg Hempel - cc by-sa 3.0 de


Dominicus Johannes Bergsma - cc by-sa 4.0

Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Eenzaadlobbig.


Bff - cc by-sa 3.0


Bff - cc by-sa 3.0


Bff - cc by-sa 3.0


Bff - cc by-sa 3.0


©2006 Digital Plant Atlas - cc by-nc-sa 3.0 nl

Biotoop

Bodem-Zonnige of soms licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot vrij natte, voedselarme, zure tot zwak zure, humeuze grond (zand, leem en mergel, soms op veen).

Groeiplaatsen-Heischraal grasland, blauwgrasland, hooiland, zandige opduikingen in poldergrasland, bermen, langs spoorwegen, heide, veenmosvegetaties, veentjes in de buurt van zandverstuivingen, moerassen met kwel van basenrijk water, langs vennen, turfgaten, sloten en greppels, tichelgaten, duinen, drooggevallen zandplaten en soms op lichte plekken in bossen.

Verspreiding

Wereld-Europa, Siberië en Zuidwest-Azië.

Nederland-Inheems. Vrij zeldzaam.

Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam.

Wallonië-Inheems. Vrij zeldzaam.

2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl