Naamgeving (Etymologie): Vulpia is genoemd naar de Duitse
chemicus,
aptheker en botanist Johann Samuel Vulpius (1760-1846). Ciliata betekent gewimperd, met wimpers of haartjes en ambigua is twijfelachtig.
Ondersoorten: Er worden hier twee ondersoorten onderscheiden: Duinlangbaardgras (Vulpia ciliata subsp. ambigua)
en Gewimperd langbaardgras
(Vulpia ciliata subsp. ciliata).
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bloemen: Duinlangbaardgras: Tweeslachtig. De bloemen vormen samen een rechtopstaande pluim, die vaak paars is aangelopen en meestal korter is dan 1 dm, maar soms langer. De aartjes bevatten meer onvruchtbare dan vruchtbare bloemen. Slechts één of twee onderaan het aartje zijn vruchtbaar. Het onderste kelkkafje is 0,2-1 mm lang. De aartjes, zonder de naalden, worden 0,5 -0,7 cm lang. Het lemmavan de onderste bloem is 4-6 mm lang en kaal. Gewimperd langbaardgras: De aartjes, zonder de naalden, worden 0,7-1 cm. Het lemma van de onderste bloem is 5-8 mm lang en meer of minder dicht gewimperd.
Bodem: Zonnige, warme, open plaatsen op droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, neutraal, al of niet betreden zandgrond.
Groeiplaatsen: Zeeduinen (vaak op enigszins ruderale plaatsen), grasland (open plaatsen in droog, neutraal grasland) en opgespoten grond.
Verspreiding
Wereld:Vulpia ciliata: Zuidwest-Azië, Noord-Afrika en Zuid-Europa. Noordelijk tot aan de kust van Zuid-Engeland, Noordwest-Frankrijk, België en Nederland. Duinlangbaardgras: West-Europa.
Vulpia ciliata
Duinlangbaardgras
Nederland: Voor het eerst gevonden in 1984. Duinlangbaardgras: Voornamelijk in de duinen. Gewimperd langbaardgras: Zeer zeldzaam, o.a. bij Rotterdam.
Vulpia ciliata
Duinlangbaardgras
Gewimperd langbaardgras
Vlaanderen: Duinlangbaardgras: Zeldzaam ingeburgerd. Gewimperd langbaardgras: Waarschijnlijk niet in Vlaanderen.
Wallonië: Duinlangbaardgras: Niet in Wallonië. Gewimperd langbaardgras: Niet in Wallonië.
Vulpia ciliata
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).