Frysk-Grutte skieppetonge English-Sea Purslane Français-Obione Faux-Pourpier Deutsch-Strand-Salzmelde Synoniemen-Halimione portulacoides, Obione portulacoides Familie-Amaranthaceae (Amarantenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Atriplex komt van het Griekse a (niet) en trephein (voedend), dus planten, die niet geschikt zijn als voedsel. Portulacoides geeft aan dat de bladen lijken op die van Portula (Postelein). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Hoofdbloei-Juli t/m oktober. Afmeting-50-150 cm.
Wortels Stengels-De liggende tot opstijgende, vaak wortelende stengels zijn bruinachtig en aan de voet houtig. Ze zijn sterk vertakt. De bloeistengels zijn opstijgend. In de bladoksels groeien vele korte niet bloeiende zijstengels.
Bladeren-De bladen staan tegenover elkaar, behalve de bovenste. Ze zijn dik, vlezig, langwerpig en met een gave rand.
Bloemen-Eenslachtig. Eenhuizig. Met enkele verspreidstaande schutbladen. De bruingele tot groengele bloemen staan dicht bij elkaar in kluwens en vormen een korte, smalle, geelachtige, vrijwel niet bebladerde pluim. De bloeiwijze neemt minder dan de helft van de plantgrootte in. De steelblaadjes van de vrouwelijke bloemen lopen aan de top in drie even grote lobben uit.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zitten ingesloten in drielobbige steelblaadjes met een zeer korte steel. Na de bloei wordt de steel van de vruchtkleppen niet langer (veel korter dan de vruchtkleppen). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open tot vrij gesloten plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zilte grond (vooral op klei). Op vrij regelmatig met zeewater overstroomde plaatsen. Groeiplaatsen-Vrij hoge kwelders (schorren) en kreekoeverwallen. Verspreiding Wereld-Langs de kust in het Middellandse-Zeegebied en in West-Europa. Nederland-Inheems. Vrij zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |