Frysk Glêd blaublomke English Grey Field-speedwell Français Véronique luisante Deutsch Glänzender Ehrenpreis Synoniemen Familie Plantaginaceae (Weegbreefamilie) Naamgeving (Etymologie) De naam ereprijs is mogelijk afkomstig van de Vlaamse botanist Dodoens, die de planten eer ende prijs oft loff gaf vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn echter nog een tweetal verklaringen in omloop. Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een krans kregen van deze bloemen. Een derde verklaring is dat een Frankische koning vele jaren aan huiduitslag leed en daarvoor, na goede raad van een jager, dit plantje gebruikte en genas van de huiduitslag. Toen gaf hij het plantje de naam ereprijs. Veronica is genoemd naar de heilige Veronica. Veronica zou in een zweetdoek de afdruk gekregen hebben van het aangezicht van Christus. Sommigen menen in de bloem een weergave te zien van die afdruk. Polita betekent gepolijst of glad. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Eenjarig. Plantvorm Therofyt. Hoofdbloei April t/m november. Afmeting 7-30 cm.
Wortels Worteldiepte tot 10 cm.
Stengels De stengels liggen op de grond.
Bladeren De donkergroene, meestal glanzende bladen zijn eirond of soms langwerpig en diep gekarteld-gezaagd.
Bloemen Tweeslachtig. De 5-8 mm grote bloemen zijn donkerblauw of ze hebben een witte onderste slip (zelden zijn ze helemaal wit). De zwak behaarde (alleen aan de basis, op de middennerf en langs de rand) kelkslippen zijn breed eirond, spits tot toegespitst en bedekken elkaar met de randen onder de vrucht. De slippen zijn verschillend van breedte. Ze zijn 1,3-2 keer zo lang als breed en meestal tenminste 2,5 mm breed.
Vruchten en zaden De omgekeerd hartvormige doosvruchten zijn iets meer breed dan hoog. Ze hebben een vrij scherpe insnijding en zijn begroeid met verspreide klierharen en vele korte haartjes. De 1-1,6 mm lange stijl steekt meestal duidelijk uit de insnijding van de vrucht. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, soms halfbeschaduwde, open plaatsen (pionier) op vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke, stikstofrijke en vaak ook kalkrijke grond (vooral op klei). Groeiplaatsen Akkers, moestuinen, omgewerkte bermen, braakliggende grond en spoorwegterreinen. Verspreiding Wereld Oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Nederland Archeofyt. Vrij zeldzaam. Vlaanderen Archeofyt. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |