Frysk Grien stienfearke English Green Spleenwort Français Asplénium à pétiole vert Deutsch Grüner Streifenfarn Synoniemen Asplenium ramosum Familie Aspleniaceae (Streepvarenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Asplenium komt van het Griekse a (niet) en splen (milt), omdat men dacht dat het gebruik een opgezwollen milt zou doen inkrimpen. Viride betekent groen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Overblijvend. Plantvorm Hemikryptofyt. Rijpe sporen Juli en augustus. Afmeting 10-35 cm.
Wortels De schubben op de wortelstok zijn eenkleurig. Ze hebben geen donkere middenstreep, zoals bij de Steenbreekvaren.
Stengels De relatief korte bladsteel is alleen onderaan vaak bruinzwart. Hogerop is deze groen, evenals de middennerf. De stengels zijn niet gevleugeld.
Bladeren De bladveer is 5-20 cm lang en heeft tot 60 verspreid staande deelblaadjes. De bladen zijn langgerekt, enkelvoudig geveerd, diep gekarteld tot gelobd en geelgroen (het blad en ook de bladspil). De bladvoet staat iets scheef en is breed wigvormig. De deelblaadjes zijn wat groter dan die van Steenbreekvaren. Ze sterven af in de winter, maar blijven wel aan de bladspil vast zitten (bij Steenbreekvaren laten ze na de winter los van de bladspil).
Sporen Sporen aan de onderkant van de deelblaadjes. De sporenhoopjes zijn eerst lijnvormig en bereiken de bladrand niet. In rijpe toestand raken de sprenhoopjes elkaar wel.
Biotoop Bodem Beschaduwde plaatsen op vrij droog tot meestal vochtig, vaak kalkrijk, niet te voedselarm tot matig voedselrijk, venig zand en op stenige plekken. Groeiplaatsen Sluismuren, kalkrijke vochtige muren, langs beschaduwde bosgreppels en rotsachtige plaatsen. Verspreiding Wereld Koude en gematigde streken op het noordelijk halfrond. Het is voornamelijk een gebergteplant. Nederland Ingeburgerd tussen 1950 en 1974. Zeer zeldzaam. Vlaanderen Niet in Vlaanderen. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |