Frysk-Grutte wynsels English-Greater Dodder Français-Grande Cuscute Deutsch-Nesselseide Synoniemen Familie-Convolvulaceae (Windefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Cuscuta komt van het Griekse kassutoo (herstellen). Dit zou er op slaan, dat de plant verschillende planten onderling verbond. Europaea betekent uit Europa. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juni t/m september. Afmeting-30-150 cm.
Wortels-Geen wortels. Alleen het kiemplantje heeft een klein worteltje, maar zodra de plant contact maakt met zijn waardplant via de zuignapjes sterft het worteltje, evenals het onderste deel van de stengel af. Stengels-De elastische, lange en om andere planten windende stengels (linkswindend) zijn roodachtig of groengeel, meestal vrij dik en vaak sterk vertakt. Groot warkruid dringt met zuigorgaantjes de plant waarop hij woekert binnen. Hiermee onttrekt de plant voedingsstoffen en water aan deze plant.
Bladeren-Geen bladen, maar hier en daar kun je wel kleine schubjes zien op de stengels. Bloemen-Tweeslachtig. De bloemsteeltjes zijn zeer kort. De 2 mm grote, lichtroze of vuilwitte, later vleeskleurige en vier- of vijftallige bloemen groeien in dichtbloemige, ronde kluwens. Eerst is de bloemkroon buis-klokvormig, maar later worden ze urnvormig (kroesvormig). De kroonslippen buigen eerst samen en zijn dan afgerond-driehoekig, later zijn ze vaak teruggeslagen. De kroonbuis is ongeveer even lang als of iets langer dan de driehoekige, vrij spitse tot stompe slippen. De kelkbladen zijn vergroeid en de stompe kelkslippen zijn vrij diep zijn ingesneden. De kroonschubben staan rechtop en zijn vaak diep gespleten in twee 'hoorntjes', die elk in enkele wimpers uitlopen. Soms komen de kroonschubben nauwelijks tot ontwikkeling. De twee stijlen en de draadvormige stempels zijn korter dan het bovenstandig vruchtbeginsel.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht met vier harde zaden. Meestal zijn de 2½-3 mm grote vruchten omgekeerd-peervormig tot bolvormig (vaak naar boven kegelvormig versmald). Ze springen aan de voet overdwars open. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of half beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, meestal zeer voedselrijke grond. Vooral op plekken waar 's winters plantaardig afval en/of aanspoelsel terecht komt (zand en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Struwelen, bosranden, lichte oeverwalbossen, ruigten langs rivieroevers (met name op vloedmerk op de hogere oevers, die 's zomers uitdrogen), afgravingen, natte ruigten, ruigten in grindgaten langs de Maas. De plant woekert het meest op Hop en Brandnetel, maar ook op andere planten zoals b.v. Boerenwormkruid, Haagwinde, Bijvoet, Hondsdraf en Walstro. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa en Azië. Nederland-Inheems. Vrij zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |