Frysk-Grutte mier English-Greater Stitchwort Français-Stellaire holostée Deutsch-Echte Sternmiere Synoniemen-Grootbloemige muur, Grootbloemmuur Familie-Caryophyllaceae (Anjerfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Stellaria komt van het latijnse stella (ster), hetgeen slaat op de vijf tweedelige kroonbladen, die als een sterretje uitstaan. Holostea betekent een geheel benige (zeer harde plant), maar volgens Plinius in omgekeerde zin bedoeld. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Hoofdbloei-April t/m juni. Afmeting-15-50 cm.
Wortels-Ondiep wortelend. Worteldiepte tot 10 cm.
Stengels-Grote plakkaten vormend. De ruwe, slappe stengels zijn vierkantig.
Bladeren-De tegenoverstaande, zittende, donkergroene, tot 8 cm lange bladen zijn stijf, smal langwerpig en spits. De rand en de middennerf zijn ruw behaard.
Bloemen-Tweeslachtig. De schutbladen zijn ook aan de rand groen. IJle bloeiwijzen met witte bloemen. De vijf 10-25 mm lange kroonbladen zijn tot de helft gespleten en twee keer zo lang als de vijf, 6-8 mm lange kelkbladen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig met drie stijlen en drie stempels.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Vrij zonnige of licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselarme tot voedselrijke, matig stikstofrijke, humushoudende, zwak zure tot neutrale, soms kalkhoudende grond (vaak op lemig zand). Groeiplaatsen-Loofbossen, heggen, bosranden, struwelen, hakhout, houtwallen, licht beschaduwde bermen, spoorbermen, langs sloten en greppels, duinen en hellingen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa, West-Azië en Noordwest-Afrika (Atlasgebergte). Nederland-Inheems. Algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Algemeen. Wallonië-Inheems. Algemeen. Toepassingen Geperst sap werd vroeger tegen oogaandoeningen gebruikt en volgens de tekenleer hielp de plant bij het genezen van steken in de zij en botbreuken. Grote muur werd ook beschouwd als een metgezel van de duivel. De oude naam Slangenbloem duidt op het geloof dat wie de bloem plukte door een adder zou worden gebeten. Een andere volksnaam was Sterretje, de bloem werd in verband gebracht met de Ster van Bethlehem en Paaszondag. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |