Naamgeving (Etymologie): Luzula ia afkomstig van het Italiaanse luciola (glimworm), een naam die door de Italianen ook gebruikt voor biezen, omdat uit het merg van deze planten kaarsenpitten (lucigno of lucignolo) gemaakt werden. Sylvatica betekent in het bos groeiend.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De glanzend diepgroene bladeren zijn aan de rand lang gewimperd. De wortelbladen zijn 0,5-2 cm breed, veel langer en breder dan de stengelbladen. Aan de voet van de bloeiwijze groeien één of twee korte schutbladen.
Bloemen: Tweeslachtig. De bloemen staan met twee tot vijf bijeen in kluwens. De kluwens vormen samen een losse, wijd vertakte, sterk samengestelde en vaak tuilvormige bloeiwijze. De bloemdekbladen zijn bruin, al of niet met een groene middenstreep. Ze hebben een witvliezige rand. De binnenste drie zijn langer dan de buitenste drie.
Vruchten: Een doosvrucht, die is toegespitst in een fijne, vrij lange snavel. De zaden hebben aan de top een zeer klein aanhangsel. Zonder aanhangsel zijn ze 1-1½ mm lang. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Eenzaadlobbig.
Bodem: Beschaduwde plaatsen op vrij droge tot vrij natte, matig voedselarme tot meestal matig voedselrijke, kalkarme, zwak tot matig zure grond (leem, soms op zand, veen of stenige plaatsen).
Groeiplaatsen:
Bossen (loofbossen, landgoedbossen en hellingbossen, met name op noordhellingen) en brongebieden.
Verspreiding
Wereld: West-, Midden- en Zuid-Europa. Noordelijk tot de kusten in Zuid- en Midden-Noorwegen, zuidwestelijk tot in Midden-Spanje en oostelijk tot in het westen van de Kaukasus. Ook in Groot-Brittannië.
Nederland: Vrij zeldzaam in Zuid-Limburg, zeldzaam in Midden-Limburg en in de buurt van Nijmegen en zeer zeldzaam Midden-Nederland, Drenthe en in de Hollandse duinen.
Vlaanderen: Vrij zeldzaam. Het meest in de Leemstreek.
Wallonië: Vrij algemeen.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding
om te vergroten).
Flora Batava, deel 10, Jan Kops en Johannes Everhardus van der Trappen (1849)
Deutschlands flora, deel 9, J. Sturm, J.W. Sturm (1812-1814)
Pflanzenleben des Schwarzwaldes, Friedrich Oltmanns (1927)
Flora Danica Georg
Christian Oeder e.a. (1761-1888)
Flora Londinensis, deel 5, William Curtis (1784-1788)
Illustrations of the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)