Frysk-Japanske framboas English-Japanese Wineberry Français-Ronce du Japon Deutsch-Japanische Weinbeere Synoniemen Familie-Rosaceae (Rozenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Rubus is verwant aan het Latijnse ruber (rood). Onrijpe bramen en de bessen van enkele andere soorten zijn rood. Phoenicolasius betekent purperkleurig behaard. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-1-3 meter.
Wortels-Nieuwe stengels ontstaan vanuit wortelopslag.
Stengels-De overhangende stengels zijn eerst lichtgroen, maar later worden ze rood. Op de stengels groeien rode, dunne, scherpe stekels, die gemakkelijk in de huid achter kunnen blijven. Ook groeien er vele lange, rode klierhaartjes aan de stengels en de bladstelen. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna ze afsterven.
Bladeren-De geveerde bladen zijn meestal drietallig, maar soms vijftallig. Aan de bovenkant zijn ze lichtgroen en aan de onderkant grijs.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloeiwijze met vele rode klierharen. De kleine, bleekroze of witte kroonbladen zijn naar binnen gekromd. Ze zijn eirond tot cirkelrond. Na de bloei sluiten de kelkslippen zich over de groeiende vrucht, maar zodra de vrucht rijp wordt, wijken ze weer terug.
Vruchten en zaden-Een steenvrucht. De helder oranjerode, kale en glanzende bessen bestaan uit vele kleine vruchtjes (het is een verzamelsteenvrucht). De bes laat gemakkelijk los van de bloembodem. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op vochtige, kalkhoudende, humeuze grond. Groeiplaatsen-Lichte loofbossen, bosranden, struwelen en kapvlakten. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit het oosten van Azië (o.a. Japan en China). Nederland-Ingeburgerd tussen 1975 en 1999. Vrij algemeen. Vlaanderen-Ingeburgerd. Zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |