|
Wilde planten in Nederland en België |
|
Karwij - Carum carvi
Frysk-Karwei
English-Caraway
Français-Carvi
Deutsch-Echter Kümmel
Synoniemen-Echte karwij
Familie-Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Naamgeving (Etymologie)-Carum is volgens sommigen genoemd naar de provincie Karië in Klein-Azië, volgens anderen is het afgeleid van het Griekse kara (kop) en zou dan slaan op de bloeiwijzen aan de stengeltoppen. Carvi komt van het Arabische kerawi of kerawia, de naam voor verschillende schermbloemigen met een aromatisch riekende vrucht.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Levensduur-Meestal tweejarig.
Plantvorm-Therofyt.
Hoofdbloei-Mei en juni.
Afmeting-30-60 cm.
|
|
|
|
Wortels-De penwortel is cylinder- of spoelvormig. Worteldiepte tot 50 cm.
|
|
|
|
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn kaal, hol en gegroefd. Aan de basis zonder vezelige bladresten.
|
|
|
Bladeren-De bladsteel is hol. De bladen zijn langwerpig eirond en twee- tot drievoudig geveerd. De deelblaadjes zijn weer veerdelig met lijnvormige of langwerpige slippen. De beide onderste paren staan kruisgewijs en zittend. De bladscheden aan de top hebben steunbladachtige aanhangsels.
|
|
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen groeien in onregelmatige schermen met vijf tot zestien stralen. De witte of soms roze bloemen zijn 2-3 mm. Er zijn nul tot vier omwindselblaadjes en omwindselbladen.
|
|
|
Vruchten en zaden-De eivormige, langwerpige splitvruchten zijn 3-4 mm lang, met smalle ribben. Bij wrijven verspreiden ze een aromatische geur. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
|
|
|
|
|
Biotoop
Bodem-Zonnige plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkhoudende grond (zandige klei).
Groeiplaatsen-Bemest grasland, weiland, uiterwaarden, bergweiden, bermen, dijken en ruderale plaatsen.
Verspreiding
Wereld-Oorspronkelijk uit Europa en Siberië.
Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam.
Wallonië-Inheems. Zeldzaam.
Toepassingen
Karwijzaad of kummel wordt voornamelijk gebruikt in groenteconserven zoals zuurkool, augurken en rode bieten, maar in Duitstalige streken wordt het in veel maaltijden toegepast. In Nederland wordt Karwij het meest gekweekt in het Oldambt in Groningen, in Zeeland en in de Haarlemmermeerpolder.
2001-2023 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl