Frysk English-Lesser Calamint Français-Calament nepeta Deutsch-Kleinblütige Bergminze Synoniemen-Clinopodium nepeta subsp. glandulosa, Calamintha nepeta, Satureja calamintha, Kleinbloemige steentijm, Grijze steentijm Familie-Lamiaceae (Lipbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Clinopodium is Oud-Grieks voor voetenbankje en komt van van klinoo (neerliggend) en podion (voetje), d.w.z. planten met een liggende stengel. Clinopodium verwijst naar de harige schutbladen, die een bankje voor de bloemen vormen. Waarschijnlijk werd echter vroeger tijm met deze naam bedoeld. Calamintha is afgeleid van het Griekse kalame (halm of stoppel) en menthe (munt). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-30-60 cm.
Wortels-Een lange kruipende wortelstok.
Stengels-De rechtopstaande, behaarde stengels zijn vaak vertakt.
Bladeren-De grijsgroene bladen zijn 1-2 cm lang, eirond, gaafrandig of zwak getand met twee tot vijf paar ondiepe tanden of ze zijn vrijwel niet getand. Ze zijn gesteeld en de zijnerven buigen van het blad af voor de bladrand.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen groeien in kransen in een ijl bebladerde aar. Ze zijn bleekroze, bleek lila of soms wit, nauwelijks gevlekt en 0,9-1,5 cm. De kelk is 4-6 mm lang. De bovenste tanden zijn een 0,5-1 mm en de onderste 1-2 mm. De haren (haarkrans) in de keel van de kelkbuis steken min of meer naar buiten.
Vruchten en zaden-Een splitvrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, soms licht beschaduwd, warme plaatsen op droge, matig voedselarme, stenige grond. Groeiplaatsen-Rotsige hellingen, struwelen, kalkrijke heggen, wallen, oude muren, ruig grasland, grindrijke rivieroevers en spoorwegterreinen. Verspreiding Wereld-Middellandse Zeegebied en Zuidwest-Europa. Ook in bergstreken in Zuid- en Midden-Europa en in het oosten van Groot-Britttanië. Oorspronkelijk noordelijk tot in Noord-Frankrijk. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |