Frysk-Lyts ruskfearke English-Spiny-spored Quillwort Français-Isoète à spores épineuses Deutsch-Igelsporiges Brachsenkraut Synoniemen-Isoetes setacea, Isoetes tenella, Stekelbiesvaren Familie-Isoetaceae (Biesvarenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Iso etes komt van het Griekse isos (gelijk) en etos (jaar. van het hele jaar gelijkblijvend, doordat zij steeds groen blijft). Echin ospora betekent stekelsporig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hydrofyt. Rijpe sporen-Juli t/m september. Afmeting-5-25 cm.
Wortels-De bruinachtige wortels zijn gaffelvormig vertakt.
Stengels-De tweelobbbige, tot 12,5 mm dikke stengels groeien onder water. De lobben van het stammetje hebben na vervelling geen groeven. De planten groeien in kleine groepjes.
Bladeren-De lichtgroene bladeren groeien in een rozet. Ze worden 5 tot 12 cm lang en tot 1½ mm breed. Ze zijn doorschijnend lichtgroen en onderaan wit. Verder zijn ze afgerond driehoekig, vaak gekromd, buigzaam, vrij slap en lopen in een fijne punt uit. Vaak kleven ze aaneen (slap) als de plant uit het water wordt getild. Bladen van zowel Grote als Kleine biesvaren hebben 4 luchtkanalen. In de herfst laten de bladen los en gaan dan drijven.
Sporen-De bolronde sporen zijn wit met vele, dicht opeen geplaatste, kegelvormige, dunne broze stekeltjes. De macrosporen zijn kleiner dan die van Grote biesvaren. De microsporen hebben uitstekende kammen met bijna gladde vlakjes er tussen. Het dekvliesje is onvolledig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen in helder, voedselarm, zwak zuur water met een veenachtige- of zandbodem. De plant groeit meestal in het water op grotere diepte dan 1 meter. Groeiplaatsen-Bodems van grotere heidevennen. Verspreiding Wereld-Koude en gematigde streken op het noordelijk halfrond. Alleen in Noord-Europa en Zuidoost-Canada wat meer algemeen. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Verdwenen. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |