Naamgeving (Etymologie): Klaver komt mogelijk van een Indogermaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Medicago komt van het Latijnse medicus of medica (van Medië afkomstig). Minima betekent zeer klein of de kleinste.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Levensduur:
Eenjarig.
Plantvorm: Kruid.
Winterknoppen:
Therofyt.
Bloeimaanden: Mei, juni, juli, augustus, september en oktober.
Bladeren: De blaadjes zijn drietallig. De 0,5 cm grote deelblaadjes zijn eirond met een afgeronde top en een wigvormige voet. De langwerpige steunblaadjes zijn niet of zwak getand.
Bloemen: Tweeslachtig. Een bloeiwijze met één tot zes bloemen. Deze is langer gesteeld dan die van Gevlekte rupsklaver. De bloemen zijn lichtgeel en worden 3-4½ mm.
Vruchten: Een doosvrucht. De 3-5 mm lange peulen zijn bolvormig, viltig en klierachtig behaard, met drie tot vijf zwak netvormig geaderde, gesteelde windingen. De stekels zijn slank en tot het eind bijna recht. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Bodem: Zonnige, open tot grazige plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselrijke, neutrale tot kalkrijke grond (zand, zavel en stenige plaatsen).
Groeiplaatsen: Zeeduinen (langs duinpaden, grasland en binnenduinweiland), dijken (kanaaldijken), grasland (kalkgrasland), langs spoorwegen (spoorwegterreinen), braakliggende grond, opgespoten grond (kalkrijk zand) en waterkanten
('s zomers droogvallende
rivierstrandjes en langs grindgaten).
Verspreiding
Wereld: Europa. Noordelijk tot in Engeland en Zuid-Zweden. Ook in Noord-Afrika (Atlasgebergte), Zuidwest-Azië en China. Ingeburgerd in Noord-Amerika en Australië.
Nederland: Zeldzaam in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse duinen en zeer zeldzaam langs de Maas en de Waal in Limburg en in de rest van Zeeland.
Vlaanderen: Zeer zeldzaam, Het meest nog in de duinen en langs de rivieren.
Wallonië: Zeer zeldzaam.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding
om te vergroten).
Flora Batava, deel 9, Jan Kops en Johannes Everhardus van der Trappen (1846)
Pflanzenleben des Schwarzwaldes, Friedrich Oltmanns (1927)
Flora Danica,
Georg Christian Oeder e.a. (1761-1888)
English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 3, J.E. Sowerby (1864)
English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 3, J.E. Sowerby (1864)
Flora Parisiensis, deel 4, P. Bulliard (1776-1781)