Frysk Lyts tsyske English Dwarf Mallow Français Petite mauve Deutsch Weg-Malve Synoniemen Familie Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie) Naamgeving (Etymologie) Kaasjeskruid heeft te maken met de vruchten, die wel op een kaasje lijken. Malva komt van het Griekse malacos (zacht), omdat de Malva's een verzachtend slijm bevatten. Neglecta betekent verwaarloosd of vergeten. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Eenjarig, maar soms overblijvend. Plantvorm Hemikryptofyt of therofyt. Hoofdbloei Juni t/m september. Afmeting 10-40 cm.
Wortels
Stengels De stengels liggen min of meer op de grond of ze zijn opstijgend. De bladstelen voornamelijk met aangedrukte haren.
Bladeren De verspreidstaande, behaarde bladen zijn rondachtig, met (drie) vijf tot zeven ondiepe, afgeronde lobben.
Bloemen Tweeslachtig. De bloemen groeien in de oksels van de schutbladen. De vijf kroonbladen zijn roze tot bijna wit, 0,8-1,5 cm lang en diep uitgerand. Ze hebben behaarde nagels en zijn ongeveer twee (anderhalf tot drie) keer zo lang als de vijf kelkbladen. De kelkslippen zijn vlak. De drie bijkelkblaadjes zijn lijnvormig tot langwerpig en korter dan de kelk. Ze zijn onderaan vergroeid met de kelkbladen. De vijf meeldraden zijn onderaan tot een buis vergroeid. Het vruchtbeginsel is bovenstandig. Na de bloei krommen de vruchtstelen zich naar beneden.
Vruchten en zaden Een ronde splitvrucht (als een platte kaas) met deelvruchtjes. De deelvruchtjes zijn behaard en vrijwel glad (niet gerimpeld). De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, open plaatsen op matig droge tot vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke, met name stikstofrijke, vaak omgewerkte grond (zand, leem, zavel, klei en stenige plaatsen). Groeiplaatsen Bij boerderijen, open plekken in bermen, langs fietspaden, wegranden, hakvruchtakkers, ruigten, tuinen, braakliggende grond, enigszins ruderale plaatsen, in de duinen bij zeedorpen, bij hekken, heggen, langs muren, intensief beweide en bemeste dijken en weiland. Verspreiding Wereld Oorspronkelijk uit gematigde streken in Europa en Azië. Nederland Archeofyt. Vrij algemeen. Vlaanderen Archeofyt. Vrij algemeen. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |