Frysk English-Spear-leaved Willowherb Français-Epilobe lancéolé Deutsch-Lanzettblättriges Weidenröschen Synoniemen Familie-Onagraceae (Teunisbloemfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De naam basterdwederik dankt de plant aan het feit dat de bladen lijken op die van de wederik. Epilobium is van oorsprong een Oud-Griekse naam. epi betekent op, lobos hauw of peul en ion is een viool. De zaaddoos lijkt op een hauw en de bloem lijkt op Viola matronalis (Hesperis matronalis - Damastbloem), maar verschilt daarvan doordat de bloem op het vruchtbeginsel (zaaddoos) is geplaatst. Lanceolatum betekent lancetvormig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt of chamaefyt. Hoofdbloei-Juli en augustus. Afmeting-10-60 cm.
Wortels-Een wortelstok, met na de bloeitijd zittende, zich verlengende bladrozetten. Stengels-De ronde stengels zijn grijsgroen en vaak sterk rood aangelopen. Verder zijn ze weinig behaard en hebben geen lijsten.
Bladeren-De plant overwintert met bladrozetten. De onderste bladen staan vaak kruisgewijs tegenover elkaar. De andere bladeren staan verspreid. Ze zijn langwerpig en aan de rand verwijderd getand, maar aan de voet zitten geen tandjes. Ze zijn wigvormig versmald in een korte bladsteel van ongeveer een ½ cm lengte.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen vormen een ijle tros. De kroonbladen zijn vrij klein, 5-8½ mm lang. Eerst zijn ze witachtig, maar later worden ze rozerood. De stempel heeft vier ondiep gespleten lobben.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige of vaak droge, voedselrijke, zwak zure grond (stenige plaatsen en löss). Groeiplaatsen-Lichte loofbossen, kapvlakten, beschaduwde bermen, langs holle wegen, omgewerkte grond, akkers, tuinen, muren, op leisteen van dalwanden langs rivieren, mijnsteenbergen, puin, spoorbermen, kwekerijen en steenhellingen. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië en Zuidwest- en West-Europa. Zeer zeldzaam verder oostelijk in Midden-Europa en in het Middellandse-Zeegebied. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |