Frysk English-Melancholy Thistle Français-Cirse faux hélénium Deutsch-Verschiedenblättrige Kratzdistel Synoniemen-Cirsium helenioides, Carduus heterophyllus Familie-Asteraceae (Composietenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Cirsium is afgeleid van het Grieks kirsion (een soort distel). Heterophyllum betekent met verschillende bladen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-45-120 cm.
Wortels-Een wortelstok.
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn meestal niet vertakt. Ze zijn witviltig behaard, rijk bebladerd, maar bovenaan vaak niet bebladerd en ook niet gevleugeld.
Bladeren-De vlakke, lancetvormige tot eironde bladen zijn van boven donkergroen en kaal en van onderen dicht witviltig behaard, met zachte stekels aan de rand. Ze zijn niet gedeeld tot veerspletig met smal lancetvormige slippen. De onderste bladen zijn 20-40 cm lang en fijn getand. De stengelbladen zijn veel kleiner, de bovenste zijn stengelomvattend.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemhoofdjes zijn meestal alleenstaand, maar soms tot vier bijeen in gedrongen kluwens. Ze zijn paarsrood, zelden wit en worden 3,5-5 cm groot.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op vochtige of natte, vrij kalkarme tot kalkrijke grond. Groeiplaatsen-Grasland, bermen, langs beken, natte ruigten, lichte bossen, bosranden en struwelen. Verspreiding Wereld-Voornamelijk in Noord-Azië, Noord-Europa en in de bergstreken van Midden-Europa. Nederland-Niet in Nederland. Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |