Frysk-Griene kowetong English-Green Alkanet Français-Buglosse toujours vert Deutsch-Spanische Ochsenzunge Synoniemen-Groene ossentong Familie-Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Pentaglottis is afgeleid van het Grieks pente (vijf) en glossa (tong). Sempervirens betekent altijd groen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-April t/m november. Afmeting-30-100 cm.
Wortels
Stengels-De rechtopstaande of opstijgende stengels zijn vertakt en borstelharig.
Bladeren-De rozetbladen zijn langwerpig-eirond, spits en in een lange steel versmald. De stengelbladen zijn zittend. Vaak met verspreide witte vlekjes.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloeiwijze is smal-pluimvormig, lang gesteeld en heeft twee bladen aan de voet. De min of meer stervormige, 0,8 tot 1,5 cm grote bloemen zijn hemelsblauw met witte keelschubben.
Vruchten en zaden-Een splitvrucht. De nootjes zijn netnervig geaderd. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Half of licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Bosranden, heggen, duinbossen, kasteelparken en buitenplaatsen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa, noordelijk tot in Noord-Frankrijk. Nederland-Ingeburgerd tussen 1900 en 1924. Vrij algemeen.
Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij algemeen. Wallonië-Ingeburgerd. Vrij zeldzaam. Toepassingen De plant is de leverancier van henna, de rode kleurstof die al door de oude Egyptenaren werd gebruikt als haarverfmiddel. In het Arabisch heette de plant al-henna. In de Middeleeuwen gebruikten monniken de kleurstof ook om wijn van mindere kwaliteit bij te kleuren. De korte haren op de bladeren kunnen een kortdurende allergische reactie van de huid veroorzaken. Het jonge blad kan worden gegeten als spinazie. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |