Naamgeving (Etymologie): Pyrus komt van pirium of pyrum (peer). De peer dankt zijn naam van het Griekse woord puur (een vlam), omdat de meeste peren aan de bovenkant spits zijn en van onderen breed, net zoals een vlam. Communis betekent gewoon of algemeen voorkomend. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur:Overblijvend. Plantvorm:Boom. Winterknoppen:Fanerofyt. Bloeimaanden: April en mei. Afmeting: 6-18 meter.
Wortels:Vanuit zijn wortels maakt de wilde peer veel uitlopers, waardoor er zo bosjes ontstaan. Stam
Takken: Bij wilde vormen eindigen de takken meestal in dorens.
Bladeren: De rondachtig of eironde bladeren worden 2,5-6 cm lang. Ze zijn toegespitst, scherp gezaagd en zonder uitspringende nerven. Eerst zijn ze behaard, maar later worden ze vaak kaal. De bladsteel is ongeveer even lang als de bladschijf. De ongeveer 1 cm grote steunblaadjes zijn dicht witachtig behaard en vallen meestal spoedig af.
Bloemen: Tweeslachtig. Een korte schermvormige tros met witte, 2-4 cm grote
bloemen. De helmknoppen zijn rood of paars en de stijlen staan vrij. Bloemstelen
met steelblaadjes.
Vruchten: Een pitvrucht. De wilde peer heeft bittere, melige vruchten. De vrucht is hard en bevat veel steencellen. Ze zijn 2-4 cm groot. Gekweekte peren worden groter. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem: Zonnige tot half beschaduwde, warme plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, luchtige en vaak kalkhoudende grond (leem, zavel, klei, löss, stenig en mergel). Groeiplaatsen: Langs holle wegen, bermen, struwelen, heggen, bosranden en bossen (lichte loofbossen, hellingbossen en rivier- en beekdalbossen). Verspreiding Wereld:Oorspronkelijk uit Zuid-, Midden- en Oost-Europa en Zuidwest-Azië. Nu ook in West-Europa.  gbif.org
Pyrus communis
 gbif.org
Pyrus pyraster
Nederland:Vrij zeldzaam. De wilde peer is verdwenen. In de 17de eeuw groeide de wilde vorm in het Zalkerbos aan de IJssel bij Zwolle.
Rode lijst 2012. Thans niet bedreigd. Trend sinds 1950: stabiel of toegenomen. Algemeen. Al voor 1500 ingevoerd (archeofyt).
Peer (Pyrus communis)

verspreidingsatlas.nl |
Wilde peer (Pyrus pyraster)

verspreidingsatlas.nl |
Vlaanderen:De Wilde peer is zeer zeldzaam (zie het kaartje). Vormen van de gekweekte peer (en kruisingen) komen veel talrijker voor. Rode lijst. Onvoldoende gekend.  Pyrus communis subsp. pyraster
Wallonië: Zeldzaam in het Maasgebied, Lotharingen en de Ardennen. Toepassingen Het hout is licht roze-bruin van kleur, gemakkelijk glanzend te maken en geschikt voor het vervaardigen van muziekinstrumenten, snijwerk, draaiwerk en fineer. Er zijn vele rassen ontwikkelt zoals b.v. stoofperen, handperen en peren voor het maken van een soort cider. Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Afbeeldingen der artseny-gewassen met derzelver Nederduitsche en Latynsche beschryvingen, deel 7, Adolphus Ypey (1813)
|

Afbeeldingen der artseny-gewassen met derzelver Nederduitsche en Latynsche beschryvingen, deel 7, Adolphus Ypey (1813)
|

Deutschlands
Flora in Abbildungen, Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
|

Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé (1885-1905)
|

Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)
|
|
|
|
|