Frysk-Ruske pit English-Soft Rush Français-Jonc diffus Deutsch-Flatter-Binse Synoniemen Familie-Juncaceae (Russenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Juncus komt van het Latijnse jungere (verbinden), omdat soorten van dit geslacht werden gebruikt als bind- en vlechtmateriaal. Effusus betekent uitgespreid of los. Kruising-De bastaard van Biezenknoppen en Pitrus (Juncus x kern-reichgeltii) is min of meer intermediair tussen de ouders. Volgens sommige auteurs zijn deze planten weinig of niet vruchtbaar, maar volgens anderen zijn ze juist wel vruchtbaar en vormen zij hybridezwermen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juni t/m augustus (drie tot vier weken later dan Biezenknoppen). Afmeting-20-100, soms tot 140 cm.
Wortels-Een korte, gedrongen wortelstok.
Stengels-Dichte en vaak grote pollen vormend. De rechtopstaande, rolronde, glanzende stengels zijn heldergroen, glad en gevuld met compact merg. Na het drogen met meestal 40-70 fijne strepen.
Bladeren-De wortelstandige schedeachtige bladeren zijn roodbruin tot zwartbruin en hebben meestal geen bladschijf.
Bloemen-Tweeslachtig. De schede van het stengelachtige schutblad van de bloeiwijze heeft sterk ingerolde randen en is vrij smal (meestal even breed als de stengel). Het schutblad knakt niet snel. De trosvormige bloeiwijze komt zijdelings uit de stengel. Het heeft een lang priem- of naaldvormig, rechtopstaand schutblad. De bloeiwijze is meestal los, maar ook wel ineengedrongen. Meestal zijn er per bloem drie meeldraden en zes bruine bloemdekbladen. Het vruchtbeginsel is bovenstandig met een stijl en drie stempels.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. De zes bloemdekbladen steken een eindje boven de doosvrucht uit. De vruchten zijn glanzend bruin tot groenig. Aan de top zit een indeuking of afplatting, waarin de rest van de stijl zit (dus niet op een kleine ophoging). De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure, kalkarme, meestal verstoorde grond. Ook in zwak brak milieu (het meest op zand, leem en veen). Groeiplaatsen-Langs greppels en pas gegraven vijvers, veenmosrietland, tijdelijk overstroomd grasland, bermen, langs heidevennen die bemest zijn door kapmeeuwen, op en langs heidepaden, ruigten, afgravingen, langs bospaden, broekbossen, bronbossen, beekbossen, humusrijke hellingbossen, kapvlakten, plantsoenen, tuinen, tussen straatstenen en andere verhardingen, karrensporen en duinvalleien. Verspreiding Wereld-In alle werelddelen, in gematigde streken en in een deel van de tropen. Het meest in gebieden die niet te ver van zee liggen. Nederland-Inheems. Algemeen. Vlaanderen-Inheems. Algemeen. Wallonië-Inheems. Algemeen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |