Naamgeving (Etymologie): Potamogeton is afgeleid van het Griekse potamos (rivier) en geiton (buurman), m.a.w. een rivierbewoner. Compressus betekent opeengehoopt.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De ondergedoken, bruinachtig groene, op gras lijkende bladen zijn lijnvormig en 2-5 mm breed. Ze hebben vijf sterkere nerven. De bladtop is min of meer afgerond met een toegespitst puntje. De steunblaadjes zijn niet vergroeid en overlappen elkaar Ze zijn 2½-4 cm lang.
Bloemen: Tweeslachtig. De bloeiaren bevatten tien tot twintig bloemen en staan op 2-4 cm lange en ongeveer 2 mm dikke stelen. De aren zijn langer gesteeld dan die van Spits fonteinkruid. De aarsteel is naar de top meestal enigszins verdikt. De bloemen zijn groenig.
Vruchten: Een steenvrucht. Aan de buikzijde zit meestal geen knobbel. Het snaveltje is recht en 3-4½ mm lang. Vaak ontstaat er maar weinig zaad. Tweezaadlobbig.
Bodem: Zonnige plaatsen in ondiep, matig voedselarm tot voedselrijk, meestal niet vervuild, zelden licht vervuild, zwak zuur tot neutraal, stilstaand water met een bodem van laagveen, venige rivierklei of zand. Vaak op plaatsen met enige kwel of opstijgend grondwater.
Groeiplaatsen: Water (vijvers, beken, kanalen, sloten, oude rivierlopen en aan de rand van veenplassen).
Verspreiding
Wereld: Koel-gematigde streken op het noordelijk halfrond. In Noord-Amerika groeit een andere ondersoort dan in Europa en Azië.
Nederland: Vrij zeldzaam. Sterk afgenomen.
Vlaanderen: Zeldzaam. Zeer sterk afgenomen.
Wallonië: Verdwenen.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 1, Jan Kops (1800)
Flora Batava, deel 7, Jan Kops en Herman Christiaan van Hall (1836)
Iconographia botanica seu plantae criticae, H.G.L. Reichenbach (1823-1832)
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)
An illustrated flora of the northern United States, Canada and the British Possessions, deel 1, N.L. Britton en A. Brown (1913)
Flora Parisiensis, deel 5, P. Bulliard (1776-1781)
English Botany, or Coloured Figures of British Plants, deel 9, J.E. Sowerby (1869)