Naamgeving (Etymologie): Juncus komt van het Latijnse jungere (verbinden), omdat soorten van dit geslacht werden gebruikt als bind- en vlechtmateriaal. Compressus betekent opeengehoopt.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De bladeren zijn grijs-donkergroen. De bladschede is bruin en omgeeft de stengel buisvormig. De bladschijf is grasachtig en wordt tot 2 mm breed.
Bloemen: Tweeslachtig. De meestal losse bloeiwijze heeft een vrij lang schutblad, dat vaak boven de bloeiwijze uitsteekt. De bloemdekbladen zijn meestal groen of lichtbruin en ongeveer 2 mm lang. De helmknoppen zijn één of twee keer zo lang als de helmdraden. De stijl is ongeveer half zo lang als het vruchtbeginsel.
Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - CC BY-SA 4.0
Vruchten: Een doosvrucht. De vruchten zijn lichtbruin, roodbruin of soms groen. Ze hebben een groene middenstreep en worden 2-2½ mm lang. Ze zijn langer dan de bloemdekbladen. De zaden worden minder dan een ½ mm lang. Eenzaadlobbig.
Bodem: Zonnige, open tot grazige plaatsen op vochtige tot vaak natte, voedselrijke, kalkhoudende en vaak verstoorde grond. Zoutmijdend (meestal op klei, soms op leem, zand of veen).
Groeiplaatsen: Grasland (laagblijvend weiland, hooiland en laagten in uiterwaarden), bermen, waterkanten (sloten, plassen, kreken en rivieren), afgravingen (zand-, grind- en kleigroeven)
en opgespoten grond.
Verspreiding
Wereld: West- en Midden-Azië en in Europa, behalve in enige randgebieden. Ook zeer zeldzaam in Noord-Amerika.
Nederland: Algemeen, maar zeldzamer in het oosten van het land, op de Veluwe en in Noord-Brabant.
Vlaanderen: Vrij algemeen.
Wallonië: Vrij zeldzaam. Het meest in Lotharingen.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Deutschlands Flora in Abbildungen, Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
Illustrations of the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)