Frysk-Reade papsûger English-Fly Honeysuckle Français-Chèvrefeuille des haies Deutsch-Rote Heckenkirsche Synoniemen Familie-Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie) Naamgeving (Etymologie)-De Nederlandse naam is een verbastering van het Latijnse caprifolium (geitenblad). Lonicera is genoemd naar Adam Lonicer of Lonitzer, een Duitse botanicus (1528-1586). Xylosteum is afgeleid van het Griekse xylon (hout) en osteon (been), dus hard hout. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-Mei en juni. Afmeting-1-2,5 meter.
Takken-Oudere takken krijgen hard, geel hout, terwijl zich in het merg een holte vormt. Jonge takken zijn meestal kort, aangedrukt, grijs behaard.
Bladeren-De tegenoverstaande bladen zijn 2-6 cm lang, eirond tot omgekeerd eirond en hebben een gave rand. Ze zijn aan beide kanten zacht behaard. Aan de bovenkant zijn ze donkergroen en aan de onderkant lichter van kleur. Ze hebben een toegespitste top, een afgeronde voet of ze zijn wigvormig in de steel versmald.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen staan in paren op een gemeenschappelijke steel in de bladoksels. Ze zijn geelwit (aan de voet geregeld roodachtig), trechtervormig, hebben twee lippen en zijn 0,8-1½ cm lang. Aan de buitenkant zijn ze viltig behaard. De meeldraden steken niet uit de kroon.
Vruchten en zaden-De giftige bessen zijn glanzend rood. Ze groeien met twee bij elkaar, maar zijn niet vergroeid. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde, warme plaatsen op matig droge tot matig vochtige, matig voedselarme, kalkrijke, lichte grond (zand en kalksteen). Groeiplaatsen-Kalkrijke loofbossen, open plekken in hellingbossen, bosranden, heggen, struwelen en duinberkenbos. Verspreiding Wereld-Europa tot in Centraal-Azië. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Vrij zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |