Frysk English-Hairy Violet Français-Violette hérissée Deutsch-Rauhes Veilchen Synoniemen Familie-Violaceae (Viooltjesfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Viola betekent violet, vanwege de violet-blauwe kleur die in de (meeste) bloemen van de viooltjes voorkomt. De geslachtsnaam Viola komt oorspronkelijk van het Griekse (w)ion (welriekende plant). Hirta betekent ruwharig. Kruising-Ruig viooltje kan een bastaard vormen met Maarts viooltje (Viola x scabra). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Maart t/m mei. Afmeting-5-15 cm.
Wortels-Een korte wortelstok. Er zijn geen uitlopers. Stengels-De bladsteel is begroeid met 0,5-1,5 mm lange, recht afstaande of iets teruggeslagen haren (bij de eerste bladen zijn ze echter nagenoeg kaal).
Bladeren-De behaarde bladen vormen een wortelrozet. Ze zijn lichtgroen, langwerpig-eirond, hebben een hartvormige voet en groeien na de bloei sterk uit. De steunblaadjes zijn driehoekig tot langwerpig en meestal kort gefranjerd.
Bloemen-Tweeslachtig. De geurloze bloemen groeien vanuit de oksels van de wortelbladen. Ze zijn blauwpaars of heel soms wit of roze en blauw gestreept. Ze worden 1-1½ cm en hebben een roodachtig paarse spoor die aan de top is omgebogen. De kroonbladen zijn uitgerand en de kelkbladen zijn stomp. De bloemen verspreiden geen geur.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. De vruchten zijn viltig behaard en min of meer bolvormig. De zaden hebben een aanhangsel (een mierenbroodje). De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op droge, kalkrijke, voedselarme grond (zand, leem, mergel en zavel). Groeiplaatsen-Duinstruweel, duin-berkenbos, rivierduinen, kalkgrasland, dijkbeemden, hellingbossen, kalkrijke bosranden, kapvlakten en struwelen in kleiig-zandige rivierdijkbermen. Verspreiding Wereld-Gematigde streken in Europa en Azië. In Midden-Europa is het een van de algemeenste viooltjes. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |