Frysk-Bûterblom English-Meadow Buttercup Français-Renoncule âcre Deutsch-Scharfer Hahnenfuß Synoniemen Familie-Ranunculaceae (Ranonkelfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Boterbloem is vanwege de boterkleurige bloemblaadjes. Ranunculus is het verkleinwoord van het Latijnse rana en betekent kikker. Ranonkels groeien vaak in of langs het water en in vochtige weiden, de plek waar veel kikkers voor komen. Acris is het Latijnse woord voor scherp, naar de smaak van de plant. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-April t/m december. Afmeting-30-90 cm.
Wortels-Een korte wortelstok.
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn behaard en dofgroen. De bloemstelen zijn slank, rond en niet gegroefd.
Bladeren-Giftig. De verspreidstaande, handvormige, behaarde bladen zijn gedeeld in vijf of zeven slippen, vaak met een zwarte tekening (ze zijn in omtrek hoekig). De onderste langgesteelde bladeren zijn hoekig en zeer diep ingesneden. De bovenste bladeren zijn zittend, met lintvormige slippen.
Bloemen-Tweeslachtig. De glanzend gele bloemen zijn 2-3 cm. Ze hebben vijf kroonbladen en een rechtopstaande kelk. De vijf behaarde kelkbladen zitten tegen de kroon aangedrukt. De bloembodem is kaal. Bloemen met veel meeldraden. De rolronde bloemsteel is behaard.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zijn kaal. De vruchtsnavel is kort en zwak gebogen of recht. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke grond (vrijwel alle grondsoorten). Groeiplaatsen-Bermen, dijken, vochtig bemest grasland, hooiland, weiland, slootkanten, langs bospaden, kapvlakten, duinvalleien en leemgroeven. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa. Nederland-Inheems. Algemeen. Vlaanderen-Inheems. Algemeen. Wallonië-Inheems. Algemeen. Toepassingen Boterbloemen zijn min of meer giftig, acris. Vroeger werd de boterbloem gebruikt bij huidziekten en gewrichtsontsteking, tegenwoordig in homeopathische preparaten. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |