Frysk English-Yellow-flowered Teasel Français-Cardère raide Deutsch-Schlanke Karde Synoniemen Familie-Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Dipsacus komt van het Griekse dipsao (ik heb dorst), hetgeen slaat op het verzamelen van regenwater in de bekkens, die door de stengelbladen gevormd worden. Strigosus betekent scherp behaard. Opmerking-De plant lijkt sterk op Kleine kaardenbol. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Tweejarig of meerjarig. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-80-150, soms tot 250 cm.
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn van onderaf vaak wijdvertakt. Op de stengel groeien stekelige, aan de voet verdikte haren.
Bladeren-De eironde rozetbladen hebben een lange steel en staan schuin omhoog. De stengelbladen zijn eveneens langgesteeld. De onderste zijn aan de voet niet vergroeid. Op de bladsteel zie je twee tot vier grotere losstaande en verspeid- of tegenoverstaande bladlobben (de bovenste stengelbladen zijn driedelig met een grote topslip en kleine zijslippen). De bladrand is gezaagd (grotendeels dubbel gezaagd).
Bloemen-Tweeslachtig. De lichtgele bloemhoofdjes zijn 3-4 cm (groter dan die van Kleine kaardenbol). De helmknoppen zijn lichtgeel of groenachtig (die van Kleine kaardenbol zijn donkerpaars). De stroschubben zijn duidelijk langer dan de bloemkroon. De spits toelopende omwindselbladen zijn langer dan de 1,5-2 cm lange stroschubben en alleen aan de achterkant gewimperd.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Het nootje is grijsbruin. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Meestal half beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke, vaak verstoorde grond. Groeiplaatsen-Ruigten, braakliggende grond en bermen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit het zuiden van Rusland en Oekraïne Nederland-Ingeburgerd na 2000. Zeldzaam.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |