Frysk English-American barnyard grass Français-Échinochloé muriqué Deutsch-Borstige Hühnerhirse Synoniemen Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De bloeistengels met aren deden mensen denken aan een hanenpoot. Echinochloa is gevormd uit de woorden echino (egel) en chola (gras, de eerste geelachtige groene kiemplant). Dit heeft te maken met de stevige genaalde bloeiaren (de stekelige aartjes) en de groengele tint van de bloeiwijze. Muricata betekent zacht gestekeld. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juli t/m november. Afmeting- 30-120, soms tot 190 cm.
Wortels
Stengels-Rechtopstaande stengels. De bloeihalm hangt aan de top over.
Bladeren-De bladschijf staan aan de basis rechtop. Het basale deel van de bladschijf omvat schuin het onderste deel van de bloeihalm en is daar niet scherp gescheiden van de bladschede (een verschil met Europese hanenpoot). De top van de bladschede is zeer scheef afgesneden.
Bloemen-Tweeslachtig. De stekelige aartjes zijn 2,5-3,5 mm. Het bovenste kelkkafje en het lemma van de onvruchtbare bloem zijn met ruwe, onderaan sterk verdikte haren begroeid. De top van de vruchtbare lemma is stevig en kaal, (bij Europese hanenpoot is deze kruidachtig en behaard). Het lemma van de vruchtbare bloem is geleidelijk in een harde spits versmald, zonder een dwars rijtje haren.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, warme, open plaatsen op vochtige, voedselrijke, omgewerkte zandgrond. Groeiplaatsen-Langs wegen, ruige terreinen en maïsakkers. Elders in Europa en Noord-Amerika ook langs rivieroevers, langs vijvers, moerassen en langs afwateringgreppels in landbouwgebieden. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Noord-Amerika van Canada tot in Mexico. Nederland-Ingeburgerd na 2000. Vrij algemeen. Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij algemeen. Voor het eerst gevonden in 1920, maar pas vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw is de plant gaan inburgeren. Wallonië-Ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |