Naamgeving (Etymologie): De Nederlandse naam dateert uit de vroege Middeleeuwen, toen planten die in de oudheid niet waren beschreven naar heiligen werden genoemd. Deze plant werd naar Sint Barbara genoemd, een van de veertien heiligen die in nood konden worden aangeroepen. Er zijn ook veel katholieke begraafplaatsen naar haar genoemd. Barbarea is eveneens genoemd naar de heilige Barbara, die in 300 n. Chr. in Nikodema in Klein-Azië leefde. Stricta
betekent stijf.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De bladeren zijn vrijwel kaal. Wortelbladeren met één of twee paar zijslippen en een eivormig-langwerpig eindblaadje. De bovenste bladeren zijn getand, maar niet ingesneden.
Bloemen: Tweeslachtig. De lichtgele bloemen zijn 3½-6 mm. Op de buitenste twee kelkbladen groeien bovenaan een paar afstaande haren. De 1-1½ mm lange stijl is stomp. De bloemknoppen zijn bovenaan behaard.
Vruchten: Een doosvrucht. De rechtopstaande hauwtjes zijn tegen de stengel aangedrukt. Ze zijn 1½-3 cm lang en 1½-2 mm breed. Ze vormen samen een dichte tros. Tweezaadlobbig.
Bodem: Zonnige tot licht beschaduwde, iets open plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke grond (zand, leem, zavel, klei en stenige plaatsen).
Groeiplaatsen: Grienden (vooral gekapte delen), bossen (s winters overstroomde moerasbossen, hogere delen van wilgenbossen en beekbossen), waterkanten en moerassen (langs rivieren, sloten, vaarten, beken, greppels en vijvers),
bermen,
braakliggende grond, ruigten (natte ruigten), puin en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Verspreiding
Wereld: West-Azië en Oost-, Noord- en Midden-Europa. Westelijk tot in Nederland en België.
Nederland: Vrij algemeen in het rivierengebied, laagveengebieden,
plaatselijk in het oosten en midden en in het noordelijk zeekleigebied. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam of ontbrekend.
Vlaanderen: Vrij algemeen. ingeburgerd.
Wallonië: Zeer zeldzaam.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 13, Jan Kops, F. A. Hartsen en F.W. van Eeden (1868)
Deutschlands
Flora in Abbildungen, Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)