Naamgeving (Etymologie): Calamagrostis komt van het Latijnse calamus (riet) en agrostis, omdat de planten instaan tussen de geslachten riet (Phragmites) en Agrostis. Stricta betekent stijf.
Kruising: Stijf struisriet kan een bastaard vormen met Hennegras (Calamagrostis x gracilescens).
Hybridevorming binnen dit geslacht treedt veel op. De hybride tussen Stijf struisgras en Hennegras staat op plaatsen waar de arealen van beide oudersoorten elkaar overlappen. In Nederland is ze alleen van enige plekken uit Noordwest-Overijssel bekend. Omdat door terugkruising met de ouders bastaardzwermen gevormd worden is het op naam brengen vaak niet eenvoudig, ook zijn de gevormde bastaarden al of niet steriel. Bastaard hennegras is te vinden in ruig begroeide veenweiden- en laagveengebieden. Ze vormt door
sterke vegetatieve uitbreiding vaak grote groepen. Het taxon valt op door haar formaat, de zwak behaarde bladeren en de afwijkende maten en verhoudingen van de bloemonderdelen. Bij de steriele vormen blijven de meeldraden binnen de bloemen, zijn de helmhokjes bleek en bevatten alleen lege en verschrompelde pollen.
René van Moorsel, 2015 - CC
BY-SA 3.0
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De dofgroene bladeren zijn van boven geribd. Ze zijn ruw, hebben vele zeer korte of langere haren en worden tot 3 mm breed. Vaak blijven ze ingerold. Het tongetje wordt tot 3 mm lang.
Bodem: Zonnige plaatsen op natte, voedselarme tot matig voedselrijke, onbemeste, meestal zwak zure veengrond (laagveen).
Groeiplaatsen: Grasland (ruig hooiland en blauwgrasland), waterkanten en moerassen (trilveen en beekdalmoerassen).
Verspreiding
Wereld: Koudere streken op het noordelijk halfrond, zuidelijk
tot in Nederland (een voorpost op meer dan 200 kilometer van het gesloten verspreidingsgebied, dat zuidwestwaarts tot de Elbe gaat). In zuidelijker berggebieden liggen nog enkele groeiplaatsen, o.a. in het Zuid-Duitse Alpenvoorland.
Nederland: Zeldzaam in Noordwest-Overijssel en in Drenthe en Fryslân.
Vlaanderen: Niet in Vlaanderen.
Wallonië: Niet in Wallonië.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 19, Jan Kops en F.W. van Eeden (1893)
Deutschlands Flora in Abbildungen,
Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)
Bilder ur Nordens Flora, Carl Axel Magnus Lindman (1917-1926)
Illustrations of
the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)