Frysk-Stive wetterbû terblom English-Fan-leaved Water-crowfoot Franç ais-Renoncule divariqué e Deutsch-Spreizender Hahnenfuß Synoniemen Familie-Ranunculaceae (Ranonkelfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Ranunculus is het verkleinwoord van het Latijnse rana (kikker). Ranonkels groeien vaak in of langs het water en in vochtige weiden, de plek waar veel kikkers voor komen. Circinatus betekent cirkelvormig gebogen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hydrofyt. Hoofdbloei-Juni t/m augustus. Afmeting-30-100 cm.
Wortels
Stengels-De stengels zijn vrij lang. De bloemstelen zijn meestal veel langer dan de bladen.
Bladeren-Giftig. De ondergedoken bladen zijn klein, donkergroen en met korte, stevige, onbuigzame, uitstaande slippen, die in een plat vlak haaks op de stengels staan. De bladen zijn in omtrek rond. Als de plant uit het water wordt getild blijven de bladen in dezelfde stand staan. Er zijn geen drijvende bladen.
Bloemen-Tweeslachtig. De witte bloemen zijn 1-2 cm. De kroonbladen zijn 4-10 mm lang en bedekken elkaar met de randen. De groene, tijdens de bloei afstaande kelkbladen zijn 4-6 mm lang. De bloembodem is behaard. De honinggroef is halvemaanvormig.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Onrijpe vruchtjes zijn behaard, maar bij rijpheid zijn ze vaak kaal en dan met een lang, rechtopstaand stijlpuntje. De vruchtstelen worden tot 10 cm lang en zijn duidelijk langer dan de bladeren. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen, in helder, stilstaand of zwak stromend, matig voedselrijk tot voedselrijk, neutraal tot licht alkalisch, hard, meestal kalkrijk, ondiep tot vrij diep, zoet tot zwak brak water met een minerale of organische bodem (zand, zavel, klei en veen). Verspreiding Wereld-Gematigde streken in Europa en Azië . Nederland-Inheems. Algemeen. Vlaanderen-Vrij zeldzaam. Wallonië -Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |