Naamgeving (Etymologie): Apera komt mogelijk van het Griekse aspèra (ongeschonden), om de zeer lange kafnaalden, waar tegenover Agrostis met haar kleinere kafnaalden er geschonden uitziet. Het kan ook zijn afgeleid van het Griekse a (niet) en peros (beroofd), elk aartje heeft nog een steeltje van een tweede bloem, dat is wat de soorten van Agrostis niet hebben. Interrupta betekent onderbroken
of gescheiden.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bloemen: Tweeslachtig. De bloempluim is smal, sterk samengetrokken en vaak min of meer onderbroken. De pluim heeft korte rechtopstaande zijtakken. De helmknoppen zijn 0,3-0,5 mm lang. De kafnaalden zijn 1-1½ mm.
Bodem: Zonnige, open plaatsen op droge, voedselrijke, vaak omgewerkte, al of niet kalkhoudende grond (zand en stenige plaatsen).
Groeiplaatsen: Braakliggende grond, enigszins ruderale plaatsen, ruigten, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), opgespoten grond (zandopspuitingen), bermen (zandige, omgewoelde plaatsen) en zeeduinen (soms op vrij vochtige, ontzilte stranden).
Verspreiding
Wereld: Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandese Zeegebied. Nu in Zuidwest- en Midden-Azië, Noordwest-Afrika en West- en Midden-Europa. Noordelijk tot in Noord-Engeland en Zuid-Zweden. Ook ingeburgerd in Noord-Amerika.
Nederland: Zeldzaam. Ingeburgerd tussen 1975 en 1999.
Vlaanderen: Zeldzaam ingeburgerd. Het meest in stedelijke gebieden, o.a. de haventerreinen in Antwerpen.
Wallonië: Zeldzaam ingeburgerd.