Naamgeving (Etymologie): Myriophyllum komt van het Griekse myrios (tienduizend) en phyllon (blad), hetgeen slaat op de verdeling van de bladen in vele fijne slippen. Alterniflorum betekent met afwisselend of verspreide bloemen.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Levensduur: Overblijvend.
Plantvorm: Kruid.
Winterknoppen: Hydrofyt.
Bloeimaanden: Mei, juni, juli, augustus en september.
Afmeting: 15-150 cm.
Wortels
Stengels: De glanzend lichtgroene stengels zijn sterk vertakt.
Bladeren: De bladeren overwinteren vaak. Ze staan meestal in kransen van drie of vier en hebben vaak vier tot acht paren afwisselend staande bladslippen.
Bloemen: Polygaam. De onderste vrouwelijke bloemen groeien in één tot drie kransen of paren en met schutbladen, die vaak op de gewone bladeren lijken. Hogerop staan ze verspreid in een losse aar, die voor de bloei overhangt en met zeer korte, niet gedeelde schutbladen. De
bovenste bloemen zijn mannelijk. Deze hebben gaafrandige, gele kroonbladen, die al bij het begin van de bloei afvallen.
Vruchten: Een splitvrucht. De steenvruchtjes hebben een gladde wand. Tweezaadlobbig.
Biotoop
Bodem: Zonnige plaatsen in ondiep, voedselarm tot matig voedselarm, zwak zuur, zoet, meestal helder, stilstaand tot stromend water (zand, soms veen, zelden klei).
Groeiplaatsen: Water (beken, ondiepe plassen, sprengen, kwelsloten, duinmeren, heidevennen, oude kolken, vijvers, kanalen waarin een beek met ijzerhoudend water uitkomt en zandwingaten).
Verspreiding
Wereld: Noord- en West-Europa, op verspreide plaatsen in Midden-Europa, in het westelijk Middellandse-Zeegebied en in noordelijk Noord-Amerika. Ook op IJsland, in Groenland, New Foundland en op de Azoren.
 gbif.org
Nederland: Zeer zeldzaam in het oosten en midden van het land, op de Waddeneilanden, in het rivierengebied en misschien ook nog in de Hollandse duinen.
Rode lijst 2012. Kwetsbaar. Trend sinds 1950: matig afgenomen. Zeldzaam. Oorspronkelijk inheems.

verspreidingsatlas.nl
Vlaanderen: Zeldzaam in de Kempen en zeer zeldzaam in de Polders en de Zand- en Zandleemstreek. Rode lijst. Zeer zeldzaam. Beschermd.

Wallonië: Zeldzaam in de Ardennen en zeer zeldzaam in de Leemstreek, in het zuiden van de Kalkstreek en in Lotharingen. Sterk afgenomen. Rode lijst. Ernstig bedreigd. Beschermd.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Flora Batava, deel 7, Jan Kops en Herman Christiaan van Hall (1836)
|

Flora Batava, deel 7, Jan Kops en Herman Christiaan van Hall (1836)
|

Flora Danica Georg Christian
Oeder e.a. (1761-1888)
|
|
|