Frysk-Fûgeltsjesied English-Foxtail-Millet Français-Millet italien Deutsch-Kolbenhirse Synoniemen-Vogelgierst Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Setaria is afgeleid van het Latijnse seta (borstel), vanwege de borstels, die de aartjes omgeven. Italica verwijst naat Italië. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-40-150 cm.
Wortels
Stengels-De bebladerde stengels staan rechtop.
Bladeren-De gekielde bladscheden zijn vaak zwak behaard (wel met haren bovenaan de bladschederand).
Bloemen-Tweeslachtig. De bloempluim is breder dan die van Groene naaldaar. De pluim is gelobd en gaat tenslotte vaak overhangen. De as van de bloeiwijze draagt zowel zeer lange als korte haren. Met borstels onder de aartjes. De aartjes vallen niet af als ze rijp zijn. Alleen de vruchtbare bloem valt bij rijpherid af. De bovenste bloem van het aartje wordt niet helemaal bedekt door het bovenste kelkkafje. Het lemma van de vruchtbare bloem is glad of fijn papilleus (oppervlakte met vele tepelvormige verhevenheden).
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. De zaden zijn ongeveer 2 mm groot. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op droge, voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Zandige plaatsen in bermen, maïsakkers, aardappelakkers en bietenakkers. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit oostelijk en/of zuidelijk Azië. Nederland-Niet ingeburgerd. Vrij zeldzaam.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. Toepassingen en wetenswaardigheden Trosgierst is ontstaan uit Groene naaldaar en is meestal forser dan deze soort. Het gras is in Zuid-Europa in cultuur om de zaden (vogelvoer) en als voedergewas. Via het vogelvoer is de plant vaak verwilderd aan te treffen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |