Naamgeving (Etymologie): Zegge stamt uit het Indogermaanse woord seq (snijden). Carex is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse ceiro (ik snij), een verwijzing naar de scherpe kanten van de bladeren. Otrubae is genoemd naar de Tsjechische familie Otruba.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - CC BY-SA 4.0
Wortels
herbariaunited.org
herbariaunited.org
herbariaunited.org
herbariaunited.org
Stengels: Stengels met tot 0,5 cm brede, zeer scherp driekantige, iets gevleugelde ribben en vrijwel vlakke zijden. De onderste scheden zijn lichtbruin, die niet of maar weinig gaan vezelen. Valse voszegge vormt dichte pollen.
Bloemen: Eenslachtig. Eenhuizig. De bloeiwijze is smal, nauwelijks piramidevormig en in de onderste helft meestal onderbroken. De bloeiwijze is bronsgroen tot lichtbruin en heeft vijf tot tien zeer korte, voor een deel vertakte zijassen en priemvormige, zwak geoorde schutbladen, die vaak vrij ver buiten de bloeiwijze uitsteken. De aren zijn eivormig. Onderaan zitten de vrouwelijke bloemen en bovenaan de mannelijke. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels.
Vruchten: Een eenzadige dopvrucht of nootje. De urntjes staan wijd uit. Ze zijn platbol, eirond, 5-6 mm lang, glanzend lichtgroen tot lichtbruin en wat leerachtig. Op de rug zijn ze niet diep gegroefd. De snavel is meestal aan beide kanten even diep ingesneden. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Eenzaadlobbig.
Bodem: Zonnige, soms half beschaduwde, meestal verstoorde plaatsen op natte of soms vochtige, voedselrijke, zoete tot brakke, kalkrijke, liefst zware grond (klei, maar ook wel op leem, zand of veen).
Groeiplaatsen: Grasland (weiland met een sterk reliëf, brak grasland en boezemland), bermen, dijken, waterkanten (sloten, greppels, kreken, kanalen, plassen en beschaduwde
slootkanten), moerassen,
afgravingen (kleiputten), zeeduinen (duinvalleien), bossen (langs bospaden) en struwelen in tichelgaten.
Verspreiding
Wereld: Zuidwest-Azië, Noordwest-Afrika en in West-, Zuid- en Midden-Europa.
Nederland: Algemeen, maar zeldzaam in het oosten.
Vlaanderen: Vrij algemeen.
Wallonië: Vrij algemeen, maar veel zeldzamer in de Ardennen.